- İzmir
- 01.08.2025 22:53
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar listesinde, İzmir Çeşme’de faaliyet gösteren Altınışık Kasap’ın ürettiği ‘Fermente Dana Sucuk’ta tek tırnaklı et karışımı tespit edildiği duyuruldu
Tarım ve Orman Bakanlığı, 31 Temmuz 2025 tarihinde halk sağlığını tehdit ettiği tespit edilen ürünleri ve bu ürünleri piyasaya süren firmaları kamuoyuyla paylaştı. Bakanlığın “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” başlığı altında yayımladığı listede, domuz eti karışımlı salamdan ilaç etkisi gösteren bitkisel macunlara, boyalı baharattan tek tırnaklı et içeren kıymaya kadar geniş bir yelpazede tehlikeli gıdalar yer aldı. Listede İzmir’den bir firma da yer aldı. Çeşme ilçesinde faaliyet gösteren Altınışık Kasap adlı işletmenin ürettiği fermente dana sucuk ürününde tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi.
Listenin en dikkat çeken bulgularından biri, Kocaeli’nin Çayırova ilçesindeki Bifet Gıda Sanayi firmasına ait “Dana İspanyol Salam” adlı üründe domuz eti bulunması oldu. Ayrıca, Adana’nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde faaliyet gösteren Has Kasabı-Süleyman Yalçın, Mehmet Aslan Tozman, Mehmet Bayar, Yusuf Can Tozman isimli üç farklı kasap ve et tedarikçisine ait kırmızı et ve kuzu eti ürünlerinde ise tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi.
Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Yıldırım Gıda Baharat’a ait sumak ürününde, gıdada kullanımı yasaklanan sentetik boya maddesi bulundu. Öte yandan, İstanbul’da bulunan ALP+HA BİTKİSEL ÜRÜNLER-FERHAT TÜRK, isimli firmanın Epimedyumlu Ginsengli Bitkisel Karışımlı macununda, ilaç etken maddesi tespit edildi.
Kaynak : BERKAY ERDEN