İzmir'in Sokak lezzetleri: Geceleri de damaklarda unutulmaz tatlar bırakıyor!

İzmir gece hayatının vazgeçilmezleri arasında yer alan boyoz, söğüş, kumru, paça çorbası, kokoreç, midye dolma ve bomba gibi sokak lezzetleri, şehrin enerjik atmosferinde çalışanlara ve farklı şehirlerden gelen ziyaretçilere gece boyunca lezzetli alternatifler sunuyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 17.02.2024 11:46
  • Güncelleme Tarihi : 17.02.2024 08:46
  • Kaynak : AA
İzmir'in Sokak lezzetleri: Geceleri de damaklarda unutulmaz tatlar bırakıyor!

İzmir, dünyaca ünlü Michelin Rehberi'nin 2024 seçkisinde yer alarak gastronomi sahnesinde kendine sağlam bir yer ediniyor. Şehir, tarihinden gelen kozmopolit kültürünü sadece gündüz değil, aynı zamanda gece saatlerinde de birbirinden lezzetli seçeneklerle buluşturan 15 özel restoranıyla öne çıkıyor.

İzmir'in gece hayatında yer alan lokantalar ve seyyar tezgahlar ise sokak lezzetlerini deneyimleme şansı sunuyor. Bu özel mekanlardan biri olan Vodina Şifa Çorbacısı, yarım asırdır Buca ilçesinde gece saatlerinde hizmet vererek çeşitli lezzetli çorbalarıyla konuklarına sıcacık bir deneyim sunuyor.

kelle paça

Satılan çorbaların yüzde 80'i kelle paça oluyor

Kaan Gürsoy, Vodina Şifa Çorbacısı'nın işletmecisi olarak, gece saatlerinde mekanlarını ziyaret eden vatandaşların ilgisi karşısında memnuniyetini ifade etti.

vodina çorbacısı

Atadan, babadan öğrenilen tariflerle hizmet etmeyi sürdürdüklerini ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:

"Son yıllarda sakatata haklı bir rağbet var. İnsan vücudunun direncini artırıyor. Kovid-19 salgını döneminde daha da prim yaptı. Şu anda İzmir'de en çok tüketilen çorbadır. Bizim özellikle paça çorbamız meşhurdur. Satılan çorbaların yüzde 80'i kelle paça oluyor. Ayak paça da çok tüketiliyor. Gece de müşterilerin ilgisi güzel. Yılların verdiği bir tecrübeyle müşterilerimiz bizi tercih ediyor. Biz de kendilerine en iyi hizmeti, en iyi çorbayı, en iyi şekilde sunuyoruz."

söğüş

Söğüş günün 24 saati bulunabiliyor

İzmir'in sembol lezzetlerinden biri olan söğüş, şehir genelinde birçok restoran ve seyyar tezgah tarafından günün 24 saati sunuluyor. Kuzu kellesinden elde edilen etlerin lavaşla sarılarak soğuk servis edildiği söğüş, içerisine eklenen soğan, maydanoz, domates ve kimyon ile lezzetlendirilerek tüketiliyor.

Kemeraltı Çarşısı'nda faaliyet gösteren dükkanında söğüş hazırlayan usta Murat Karakoç, söğüşe olan ilginin günün her saatinde devam ettiğini belirtiyor.

Söğüş tatmak isteyen şehir dışından gelen çok sayıda müşteriyi ağırladıklarını kaydeden Karakoç, "Gece yatağından kalkıp söğüş yemeye gelen bile oluyor." dedi.

Günü boyozla bitirmek

İzmir'in vazgeçilmez unlu mamullerinden biri olan boyoz, özellikle eğlence merkezlerinin bulunduğu semtlerde 24 saat hizmet veren fırınlarda sıkça tercih ediliyor.

Haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde servis edilen boyoz, aynı zamanda seyyar tezgahlarda da rağbet görüyor.

Alsancak'ta 6 yıldır seyyar tezgahında boyoz satışı gerçekleştiren Baran Akçakale, kentte gece saatlerinde acıkanların en pratik tercihinin boyoz olduğuna dikkat çekiyor.

Her ilçede merkezi noktalarda günün her saati boyozun satıldığı bir köşe bulunduğunu kaydeden Akçakale, "İnsanlar gece boyoz tükettikleri zaman daha da keyif alıyorlar. Çünkü günü boyozla bitiriyorlar." diye konuştu.

İzmir kumrusu, coğrafi işaret tescili ile korunan özel bir sokak lezzeti olarak öne çıkıyor ve özellikle geceleri tercih edilen atıştırmalıklar arasında yer alıyor.

Nohut mayası kullanılarak hazırlanan ve kumruya benzer bir susamlı ekmeği olan kumru, tulum peyniri, domates ve yeşil biberle zenginleştirilerek, soğuk ya da ızgarada kızarmış sucuk, salam ve kaşarla harmanlanarak sıcak bir sandviç olarak sunuluyor.

AA

Yazarımız Kim ?

AA