Sayfa Yükleniyor...
İzmir’de yıkımının ardından planlamasına ilişkin kent siyasetini ikiye bölen ve yargıya taşınan Buca Cezaevi alanına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planlar askıya çıkarıldı. Yeni planlarda yapılaşma alanları büyük oranda daraltıldı.
İzmir’de 62 yıl hizmet veren ve depremde zarar gördüğü için yıkılan Buca Cezaevi alanı planlarına ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.
Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Rezerv alanı” ilan edilen alanın planlamasına ilişkin “yeşil alan" ve "rant" polemiklerin yaşanırken bölge için hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plan hazırlamıştı. Konunun yargıya taşınmasının ardından İzmir 4. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz Temmuz ayında Buca Cezaevi alanı için bakanlık tarafından hazırlanan planlarla ilgili “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti.
Mahkeme, “yürütmeyi durdurma” kararı sonrasında verdiği planlarına ilişkin nihai kararını vererek bakanlığın alan için hazırladığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği iptal etmişti.
Öte yandan; Cezaevi planlarında önemli bir eşik aşılırken Büyükşehir’in alan ilişkin hazırladığı planlar askıya çıkarıldı.
Hazırlanan raporda, 15 parselden oluşan toplamda 63 bin metrekarelik cezaevi alanının mülkiyet paylaşımının şahıs-İller Bankası, şahıs ve Büyükşehir’de olduğu belirtildi.
Raporda, planlama alanının; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ‘Kentsel Yerleşik Alan’, 1/25 bin Ölçekli İzmir Büyükşehir Büyünü Çevre Düzeni Planı’nda ‘Kentsel Yerleşik(Meskun) Alanlar’ kullanımında kaldığı belirtildi.
Hazırlanan yeni planlarda, bölgedeki yapılaşma azaltılırken yeşil alanlar artırıldı.
Daha önce hazırlanan planlarda 42 bin metrekare ticaret-konut alanıyken yeni planlarda yapılaşma alanları daraltıldı.
Hazırlanan yeni planlarda 49 bin 247 metrekare rekreasyon alanı olarak belirlendi.
Eski planlarda 2 bin 607 metrekare olan belediye hizmet alanı, askıya çıkarılan planlarda bin 517 metrekareye düşürüldü.
Hazırlanan ve askıya çıkarılan yeni planlarda bin 242 metrekare park alanı 7 bin 615 metrekare ilkokul alanı ve bölgede büyük sorun olan otopark için de bin 655 metrekare alan ayrıldı.
Hazırlanan planlarda raylı ulaşım için de yer ayrıldı. Buca Metrosu’nun 2026 yılında devreye girmesi beklenirken hazırlanan yeni planlarda 4 bin 518 metrekare raylı sistemler istasyon alanı olarak belirlendi.
Haber Merkezi