Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı coşkuyla kutlanacak

Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı coşkuyla kutlanacak

Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, “Otlarımızı Tanıyalım ve Koruyalım; Soframızda Sürdürülebilirlik ve Biyoçeşitlilik” temasıyla düzenlenecek


  • Oluşturulma Tarihi : 13.03.2025 14:10
  • Güncelleme Tarihi : 13.03.2025 14:10
  • Kaynak : BÜLTEN
Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı coşkuyla kutlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Urla Doğal Sofra Derneği iş birliğiyle düzenlenen Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, 22-23 Mart tarihlerinde "Otlarımızı Tanıyalım ve Koruyalım: Soframızda Yerel Biyoçeşitlilik ve Sürdürülebilir Tarım” temasıyla gerçekleşecek.

Tamamen gönüllülük esasına dayanan festivalde, Urla’nın tarihi ve kültürel mirası ile doğal zenginlikleri kutlanacak. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı’nın tanıtım toplantısı, Urla İskele’de bulunan Urit Restoran’da düzenlenen basın tanıtım yemeği ile gerçekleştirildi. Urla Doğal Sofra Derneği üyelerinin sunumlarıyla gerçekleşen etkinlik, Ney sanatçısı Emre Bilki’nin huzur veren ney dinletisi eşliğinde keyifli anlara sahne oldu.

Beş büyük festival düzenlenecek

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, festivalin yalnızca bir yemek şenliği olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, Urla’nın eşsiz doğasını ve mutfak kültürünü tanıtmanın yanı sıra, yerel üreticileri destekleyerek ve doğayı koruyarak gastronomi turizmi alanında marka olmayı hedeflediklerini ifade etti. Başkan Balkan, GastroFarm Urla çatısı altında beş büyük gastronomi festivaline ev sahipliği yaptıklarını da belirterek, Mart Dokuzu Ot Bayramı’nın yanı sıra Zeytin ve Sanat Festivali, Bağbozumu Şenlikleri, Hasat Şenliği ve Enginar Festivali’nin de ilçeye değer kattığını vurguladı. Başkan Balkan, Urla’nın gastronomi turizminde dünya çapında bir destinasyon olması için yapılan çalışmalara dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl GreenDestinations Top 100 Good Practice Story listesine giren Urla Bağ Yolu’nun, bu yıl ITB Berlin Turizm Fuarı’nda yapılan oylamada “En İyi Destinasyon” seçildiğini belirtti.

Çocuklara özel etkinlikler

Festival kapsamında çocuklar ve gençler için özel etkinlikler de düzenlenecek. Urla Doğal Sofra Derneği Başkanı Birgül Türkel, çocukların yerel otları tanıyıp koruma bilinci kazanmaları için doğayla iç içe olacakları etkinlikler düzenlendiğini açıkladı. Çocuklara yönelik olarak “Otlarımızı Tanıyalım, Geleceğe Aktaralım” temalı etkinlikler gerçekleştirilecek. “Otlarımızı Tanıyalım” yürüyüşü, doğada şifalı bitkilerle el sanatları çalışmaları ve çocuklara özel atölyeler festival programında yer alıyor. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, 22 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yapılacak festival yürüyüşüyle başlayacak. İki gün sürecek olan etkinlik boyunca Urla Cumhuriyet Meydanı, Aryom Kültür Merkezi ve Urla Kent Merkezi’nde çeşitli söyleşiler, paneller, kültürel miras gezileri ve geleneksel halk oyunları gösterileri düzenlenecek. Festival programı ve atölye etkinliklerine katılım için detaylı bilgiye Urla Doğal Sofra Derneği ve Urla Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı’na tüm doğaseverler ve gastronomi meraklıları davetlidir.

Festival etkinlikleri

22 Mart 2025 Cumartesi

11:00 Kortej Yürüyüşü (Atatürk Kültür Merkezi’nden Cumhuriyet Meydanı’na, İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde)
11:30-12:00 Açılış Konuşmaları
12:00-12:30 Folklor Gösterisi (Urla Folklor ve Turizm Derneği)
12:30-17:00 Urla Kültür Turu (Rehber: İdil Yazıcıoğlu – Ön kayıt gereklidir, son başvuru: 18 Mart 2025)
12:30-13:15 Panel: Yaşanabilir Sürdürülebilir Urla
13:15-13:45 Söyleşi: Yerel Yenilebilir Otlarımızı Tanıyalım
14:30-15:00 Panel: Sürdürülebilir Biyoçeşitli Beslenme
15:30-16:00 Söyleşi: Bir Aidiyet Meselesi ve Kültürel Süreklilik
16:40-17:00 Söyleşi: Yabani Ama Bilge – Otların Dili Olsa
17:00 Konser: Grup Pikap

23 Mart 2025 Pazar

10:30-12:30 Ot Tanıma Gezisi (Yer: Kekliktepe – Kocadağ Mevkii, otobüsler Urla Kent Merkezi’nden hareket edecektir)
12:50-13:30 Panel: Yerel Tohumlara Özgürlük ve Zehirsiz Böcek İlaçları
13:30-14:00 Ot Tombala Yarışması
14:00 Ata Tohumu Dağıtımı
14:15-15:15 Panel: Yarımada’da Sürdürülebilir Bitki Çeşitliliği
15:40-16:10 Gençlik Paneli: Gıda Krizine Karşı Dirençlilik ve Yenilebilir Otların Rolü
16:10-16:40 Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Sabun Atölyesi
17:00 Konser: İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası

 

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN