- İzmir
- 21.05.2025 20:33
İzmir'de Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, kente ait özgün lezzetler tanıtılacak, mutfak atölyeleri ve söyleşiler düzenlenecek
Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda gerçekleştirilen açılış etkinliğinde, şehre özgü coğrafi işaretli ürünlerin sergilendiği stantlar kuruldu.
Açılışta konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, Türkiye'nin coğrafi konumunun, her türlü endemik bitkiye ev sahipliği yapmasına olanak sağladığını ve pek çok farklı ürünü barındırdığını belirterek, komşu coğrafyalardan alınan etkilerle önemli bir mutfak kültürünün geliştiğine dikkat çekti.
İzmir'in önemli bir gastronomi şehri olduğunu dile getiren Elban, "İzmir'de iklim ve coğrafya avantajı, Anadolu ve yakın coğrafyamızın yemek kültürünün özeti var. 'Ot' diye tabir edilen her türlü bitkinin, sebzenin, meyvenin olduğu bir şehir. Dolayısıyla bu bizim mutfağımızı zengin kılıyor" diye konuştu.
Üniversitelerdeki gastronomi bölümlerinin yanı sıra turizm meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezindeki çalışmaları desteklediklerini dile getiren Elban, bu alanda istihdamın da yüksek olduğuna dikkati çekti.
Elban, son dönemde gastronomi turizminin yaygınlaştığını vurgulayarak, "Bu şehre gelen insanlar deniz ürünlerinden ot yemeklerine, et yemeklerinden ve sokak lezzetlerinden kahvaltıya kadar çok geniş bir yelpazede inanılmaz bir mutfakla tanışıyor ve çok azını tadarak buradan ayrılıyorlar. Dolayısıyla buranın gizemi, zenginliği hiç bitmiyor. Her geldiklerinde yeni bir lezzetle tanışabiliyorlar. Kültürümüzün farkında olmamız ve tüm kuşaklara bunu aktarmamız gerekiyor. Bütün bunları aktarırken ticarete, ekonomiye de dönüştürmemiz gerekiyor. Türk Mutfağı Haftası'nı iyi değerlendirip bu sektörün olabildiğince canlanması, daha da güçlenmesi, varsa eksiğinin giderilmesi için yapılması gereken şeyleri değerlendirerek her türlü tedbiri almamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de kökleri Orta Asya'ya dayanan Türk mutfağının, özgünlüğü, kültürel zenginliği ve sahip olduğu ürün çeşitliliği ile dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Ege'nin yeme içme alanındaki kültürünün ve zenginliğinin ekonomik açıdan da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kestelli, şöyle devam etti:
"Gastronominin aslında yerel kalkınma kavramı olduğunun dünyada pek çok örneği var. Japonya'nın bir yıllık maaştan bile pahalıya satılabilen Japon kavunları, ülkelerinde yerel kalkınma kavramı görevini sürdürüyor. Biz de Ege Bölgesi'nin toprak zenginliğini gerçek değerine ulaştırmak zorundayız. Yerel üreticimizin, emeğinin değerini alması için tüm dünyanın bu güzellikleri tekrar keşfetmesini sağlamalıyız. Bu bilinçle yerel ürünlerimize sahip çıkarak Türk mutfağının uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için elimizden geleni yapmaya devam etmeliyiz."
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer, Türk mutfağının gastronomi ve turizm alanlarında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Türk Mutfağı Haftası kapsamında, İzmir'e özgü lezzetler arasında İzmir gevreği, boyoz, lokma, şambali, tulum peyniri, zeytinyağı ve Urla sakız enginarı gibi tatlar tanıtılacak.
Etkinlikler arasında mutfak atölyeleri, yemek tanıtımları, söyleşiler ve seminerler de yer alacak.