- İzmir
- 29.04.2025 18:10
11. Uluslararası Urla Enginar Festivali, üç gün süren lezzet ve eğlence dolu programın ardından sona erdi. Festival boyunca 230 bin enginar satılırken, üretici, esnaf ve ilçe ekonomisi büyük kazanç sağladı.
11. Uluslararası Urla Enginar Festivali, üç gün boyunca süren renkli etkinlikler ve lezzet dolu anlarla sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi'nin öncülüğünde; Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Urla Ziraat Odası, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Urla Kent Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen festival, üreticiden esnafa, çocuklardan yaşlılara kadar toplumun her kesimini bir araya getirerek büyük bir coşkuya sahne oldu. Festivale yalnızca İzmir'den değil, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından ziyaretçi katıldı.
Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Tarım ve Gastronomi Konferansı da festivalin dikkat çeken etkinliklerinden biri oldu. Konferansta Urla’nın tarımsal zenginliği, mutfak kültürü ve geleneksel tatları ele alınırken; akıllı tarım, ekolojik üretim, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım uygulamaları üzerine uzman konuşmacılar bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Bu yıl Festival kapsamında Uluslararası Urla Sürdürülebilir Tarım Gastronomi Konferansı’nı düzenlediklerini belirten Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan şöyle konuştu;
“İlçenin tarıma dayalı gastronomi kültürünü desteklemek için festival zinciri oluşturduk. Mart Dokuzu Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Bağbozumu Festivali, Urla Bağyolu Hasat Şenlikleri (Bu yıl ilki düzenlenecek), Zeytin ve Sanat Festivali’ni Gastrofarmurla çatısı altında gastronomi ve sürdürülebilir tarımsal üretime dayalı bir kalkınma modeli olarak geliştiriyoruz. Bizler toprağımızı gözümüz gibi koruyacağız. Betonlaşmaya izin vermeyeceğiz. Urla, yeşil ve mavinin buluştuğu, ormanların denize kadar uzandığı Yarımada'da bu özelliğiyle eşsizdir. Bunu korumak boynumuzun borcudur”
Ayrıca Başkan Balkan festivalin çok verimli geçtiğini belirterek, “Üreticimiz, esnafımız, halkımız ve gelen misafirlerimiz oldukça mutlu. Onların mutlu olması, yüzlerinin gülmesi bizlere her zaman güç veriyor. Üç gün boyunca festivalimizde birbirinden değerli şefleri, akademisyenleri, sanatçıları ağırladık. Hepsi bizlere ve gelen konuklara kıymetli bilgilerini paylaştı. Güzel bir festivali geride bıraktık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Üç gün boyunca süren Festivalinin ardından Urlalı üreticiler 230 bin enginar sattı. Bu sayının üreticiler için çok ciddi ekonomik yararının olduğu belirtilirken, çiftçi ve esnaf festivalden mutlu ayrıldı.
Cumhuriyet Meydanı ve Belediye arkasında yer alan otoparkta 500 adet stant kuruldu. Yaklaşık 200 üretici standının olduğu festivale gelenler enginara doydu. Enginarın ham halinin yanı sıra, çeşit çeşit yemeklerinin yer aldığı stantlarda ayrıca takı, hediyelik eşya, giyim gibi ürünler de satışa sunuldu. Enginarın suşisinden dönerine, cheesecakeinden reçeline, midyesinden kokoreçine, cipsinden böreğine, boyozundan kısırına birçok çeşidi ziyaretçilerin damaklarını tatlandırdı. Cumhuriyet Meydanında kurulan mutfak atölyelerinde dünyaca ünlü şefler Michael Van Der Kroft, Alan Geaam, Tamar Gachechiladze, Paolo Griffa ve yerel şefler enginara kendi yorumlarını katı. Üç farklı nokta kurulan sahnelerde çıkan müzik gruplarına eşlik eden misafirler eğlenceyi doyasıya yaşadı.