Urla ve Bozcaada’dan gastronomide güç birliği

11. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve 1. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Tarım Gastronomi Konferansı'nda Urla ve Bozcaada arasında gastronomi ve tarımda iş birliği mesajları verildi.


  • Oluşturulma Tarihi : 30.04.2025 15:18
  • Güncelleme Tarihi : 30.04.2025 15:18
  • Kaynak : BÜLTEN
Urla ve Bozcaada’dan gastronomide güç birliği haberinin görseli

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Kardeş İlçelerde Gastronominin Yeri” panelinde yaptığı konuşmada kardeş şehir Bozcaada ile kültür alışverişi yaparak bağcılık ve gastronomi rotalarını birleştirmek istediklerini belirtti
11. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve 1. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Tarım Gastronomi Konferansı çerçevesinde, Urla ve Bozcaada arasında gastronomi ve tarım alanlarında iş birliğini vurgulayan önemli mesajlar verildi. Eski Tamirhane Binası’nda, Gökmen Sözen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Gastronomi Turizmi ile Hizmet İhracatının Yeni Rotası” ve “Kardeş İlçelerde Gastronominin Yeri” başlıklı panellerde, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“TOPRAĞIMIZI KORUMAK BOYNUMUZU BORCU”

‘Gastronomi Turizmi ile Hizmet İhracatının Yeni Rotası’ panelinde konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, kardeş şehir Bozcaada ile kültür alışverişi yaparak bağcılık ve gastronomi rotalarını birleştirmek istediklerini belirterek, “Kültür birlikteliği oluşturmak, rotalarımızı birleştirmek ve uluslararası turizm fuarlarında iş birliği yapmak istiyoruz. Bozcaada’daki kültürü Urla’ya, Urla’daki kültürü Bozcaada’ya taşıyacağız” dedi. Tarım alanlarının korunmasının önemine dikkat çeken Balkan, “Sürdürülebilir olmak için toprağımızı korumak zorundayız. Çeşme-İzmir otoyolunun güneyinde kalan tarım alanlarımızı gözümüz gibi koruyoruz. Urla, yeşil ve mavinin buluştuğu, ormanların denize kadar uzandığı Yarımada'da bu özelliğiyle eşsizdir. Bunu korumak boynumuzun borcudur.”

TÜM YEREL AKTÖRLERİ KAPSIYORUZ

Başkan Balkan ayrıca Urla’nın tarıma dayalı gastronomi kültürünü desteklemek için oluşturduğu festival zincirini anlatarak, “Mart Dokuzu Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Bağbozumu Festivali, Urla Bağyolu Hasat Şenlikleri (Bu yıl ilki düzenlenecek), Zeytin ve Sanat Festivali’ni Gastrofarmurla çatısı altında gastronomi ve sürdürülebilir tarımsal üretime dayalı bir kalkınma modeli olarak geliştiriyoruz. Festivallerimiz üreticiden esnafa, şeften sanatçıya tüm yerel aktörleri kapsıyor. Hedefimiz yerelde güçlü, sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak” diye konuştu. Başkan Balkan ayrıca, Berlin Turizm Fuarı’nda Urla Bağ Yolu’nun “People’s Choice Green Destination” ödülü kazandığını da hatırlatarak, bu başarının bölgesel kalkınmanın bir örneği olduğunu vurguladı.

“URLA BİZİM AĞABEYİMİZ”

Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe ise konuşmasında Bozcaada'nın bağcılık ve balıkçılık kimliğine sahip çıktıklarını belirterek, "Bozcaada dünyanın en güzel yerlerinden biri. Urla ile kardeşlik kurduk. Bağcılık konusunda Urla bizim ağabeyimizdir. Bağcılık konusunda bize destek verecekler. Onlar birçok şeyi başarmış durumdalar. Her yerde olduğu gibi Bozcaada’da bağcılık konusunda sorunlar yaşanıyor aynı zamanda iklim değişikliği konusunda sorunlar yaşanıyor. Bu konularla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Belediye başkanı olmamın sebebi Bozcaada’da bağcılık ve balıkçılığı devam ettirebilmektir. Eylülün ilk haftası bağbozumu festivalimiz var. Bozcaada’ya herkesi bekleriz" dedi. 
İki belediye başkanı da Urla ile Bozcaada arasında kültür, tarım ve gastronomi alanlarında kurulacak yeni iş birlikleriyle uluslararası alanda daha güçlü bir görünürlük hedeflediklerini belirtti.

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN