Sayfa Yükleniyor...
İzmirli dört kadın sanatçı bir araya geldi, ortak aşkları tezhip ve minyatürü bir sergide buluşturdu. 4 Kadın 1 Aşk konulu sergi düzenlenen kokteyl ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu
ONURHAN ALPAGUT
Geleneksel Türk el sanatlarını daha fazla kişiyle buluşturmak ve geleneksel zenginliklerin unutulmamasını sağlamak amacıyla Yasemin Ademoğlu, Yasemin Bulut, Şeyda Dereli, Semra Karacan'dan oluşan dört İzmirli kadının açtığı '4 Kadın 1 Aşk' tezhip-minyatür konulu sergi ilk kez İzmirlilerle buluştu.
Açılışını İzmir Ticaret Odası (İTO) eski Başkan Yardımcısı ve üyesi Akın Kazançoğlunun yaptığı sergiye çok sayıda sanatsever ilgi gösterdi. Farklı meslek gruplarından 4 kadının tezhip ve minyatür eserlerinin yer aldığı sergi 21 Kasım'a kadar İTO sergi salonunda 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
Tezhip hakkında genel bilgi
Eski bir süsleme sanatıdır. Sözcük Arapça'da 'altınlama (zehep), yaldızlama' anlamına gelmektedir. Ama tezhip yalnız altınla değil boya ile de yapılabilir. Daha çok yazma kitaplarını ve sayfalarını, hat levhalarını kenar süslemede kullanılmıştır. Tezhipte temel malzeme altın ve boyadır. Altın, dövülerek ince bir tabaka haline getirilir ve varak olarak kullanılır. Altın varak su içinde ezilip jelatinle karıştırılarak belli bir kıvama getirilir. Boya ise genellikle toprak boyalardan seçilirdi. Sonraları sentetik boyalarda kullanılmıştır. Tezhip sanatçısı bir kağıdın üstüne çizdiği motifi önce sert bir şimşir ya da çinko altlığın üstüne koyarak çizgileri noktalar halinde iğneyle deler. Sonra bu delikli kağıdı uygulanacağı zeminin üstüne koyarak delikleri yapışkan bir siyah tozla doldurulur. Delikli kağıt kaldırıldığında motifin uygulanacak zemine çıktığı görülür. Bu motif iyice belirginleşip altınla ve boyayla doldurularak tezhip meydana getirilir. Tezhip ile bezenmiş eserlere 'Müzehhep' denmektedir. Tezhip renkli, altın işli görkemli bir sanat dalıdır.
Haber Merkezi