- Kültür-Sanat
- 12.09.2025 12:06
Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde açılan “İzmir Sofrası” sergisi, İzmir’in gastronomi mirasını yapay zekâ ve geleneksel el sanatlarıyla buluşturuyor. Sergi yıl sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent A. Ş bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi, İzmir’in çok kültürlü mutfak mirasını sanatla bir araya getiren sıra dışı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Elvan Özkavruk Adanır ve Doç. Jovita Sakalauskaite tarafından hazırlanan eserler, İzmir mutfağının simge lezzetlerini tekstil sanatının incelikleriyle yeniden yorumluyor.
Zeytinyağlılar, yöreye ait otlar, hamur işleri ve deniz ürünleri başta olmak üzere; İzmir ve Ege mutfağının eşsiz lezzetleri, geleneksel tekstil teknikleri kullanılarak keçe ve atık kumaşlarla üç boyutlu sanatsal çalışmalara dönüştürüldü. Sürdürülebilirlik vurgusuyla, gastronomiyi çevre bilinci ve sanatla buluşturan sergide ziyaretçiler, farklı kültürlerin yüzyıllar boyunca harmanlanarak oluşturduğu İzmir mutfağını, hem görsel hem de kültürel bir deneyimle keşfetme fırsatı buluyor. Sergide, geleneksel çalışmaların yanı sıra yapay zeka teknolojisi ile hazırlanan eserler de yer alıyor. İzmir mutfağının simge yiyecekleri, yapay zeka kullanılarak Rönesans tablolarını andıran bir üslupla dijital sanat eserlerine dönüştürüldü. Yenilikçi yaklaşımla, geçmiş ve geleceği buluşturarak sanatseverlere görsel bir şölen sunan İzmir Sofrası Sergisi, yıl sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Sergi kapsamında, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde “İzmir Sofrası Atölyesi” ve “Yemek ve Felsefe Atölyesi” gibi etkinliklerin de düzenlenmesi planlanıyor.
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “İzmir mutfağı, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin bir araya gelerek oluşturduğu eşsiz bir miras. Bu sergiyle, köklü gastronomi kültürümüzü hem geleneksel el sanatları hem de yapay zekâ gibi geleceğin teknolojileriyle buluşturarak, geçmişten geleceğe uzanan bir köprü kuruyoruz. Tüm sanat ve gastronomi tutkunlarını sergimize bekliyorum” diye konuştu.
Kaynak : BÜLTEN