Şair Bozkuş’tan farklı bir kitap ‘İstiridye Kabuğum’

Şair Yahya Bozkuş ‘İstiridye Kabuğum’ adlı kitabıyla edebiyat dünyasına merhaba dedi. Yazdığı şiirler ile edebiyat dünyasında ses getiren şair aynı zamanda Bodrum Şiir Antolojisinde yer alıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 21.03.2021 08:48
  • Güncelleme Tarihi : 21.03.2021 08:48
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şair Bozkuş’tan farklı bir kitap ‘İstiridye Kabuğum’

Şiirle çocuk yaşlarda tanışan Şair Yahya Bozkuş, birikimlerini ‘İstiridye Kabuğum’ adlı kitabında kaleme aldı. Yazdığı şiirler ile edebiyat dünyasında ses getiren şair aynı zamanda Bodrum Şiir Antolojisinde yerini aldı. Aynı zamanda bir gezgin olan şair 65 ülkeyi gezdi. Sürekli yanında duygularını dile getirmek için defterle gezen Bozkuş, sakinlik ve sessizlikte beslendiğini söyledi. 1989’da yurda dönen şair üretmeye devam ediyor.

“SÜREKLİ OKUDUM”

Şiirle tanışmasında ailesinin etken olduğunu belirten şair Bozkuş, “Küçükafşar’da çocukluk ve gençlik yıllarımda ebeveynlerimden duyduğum ağıtlar, maniler, deyişler, destanlar beni çok etkilerdi daha çocuk yaşlarda köyde hayvanlarımı otlatırken yanımda bulundurduğum, saman yapraklı defterime kendimce dizeler yazar yüksek sesle kırlarda türkü gibi okurdum. Annemin sesi çok güzeldi etkilendim. Ayrıca bazı büyüklerimizde Ferhat ile Şirin, Aslı ile Kerem benzeri kitaplar bulunur onları okurdum. Yöremizde birçok kadın ağıt yakardı onlardan ilham aldım. İlkokuldan sonra devlet yatılı okullarında okudum. Konya Sarayönü Ziraat okulu daha sonra 1970 yılında Gebze Çayırova Ziraat okulundan mezun oldum. Öğrencilik yıllarımda aşk şiirleri yazardım birçok defalar öğretmenler tarafından şiirlerime el konulurdu, Tekrar yazardım. Yasaklı şairler vardı Nazım Hikmet, Ümit Yaşar Oğuzcan, Ahmet Arif, Aziz Nesin’i gizli alır okudum. Ayrıca güzel İzmir’in yetiştirdiği Atila İlhan, aşk şiirlerinde ilham perimdi” diye konuştu.

GENÇLİK YILLARI GEMİCİLİK İLE GEÇTİ

Gençlik yıllarında gemi adamı olarak hayatını sürdürdüğünü söyleyen Bozkuş, “Askerlik sonrası şans beni İzmir Çeşme’den Sakız Adası macerasına atıldım. Dolayısı ile Yunan gemilerine tayfa olarak işe başladım. Kıbrıs barış harekatı 1974’de ayrıldım Almancada Alman gemilerinde tayfa oldum. Uzun yıllar alman gemilerinde çeşitli armatör firmalarında gemici ve daha sonra gemi reisi olarak çalıştım. Dünya gezginiyim 65 ülke ve limanlarını gördüm maceralar yaşadım heyecanlar yaşadım. Bu esnada tabi lisan öğrendim, biraz İspanyolca, Yunanca Almanca, İngilizce de öğrendim. Şiir hep yazdım. 1989’da da yurda döndüm. Bu süreçte İstiridye Kabuğum kendini hazırladı. Olmazsa olmazım, sakinlik ve sessizlik, çabuk etkilenirim yanımda her zaman defter bulundururum. Gece uykudan kalkar aklıma gelen dizeleri hemen yazarım. Bugüne kadar şiirlerimi derneklerde toplantılarda çok okudum, şiir kitabımdan önce değerli dostum Ozan Sinemi’nin yapmış olduğu 2017 Antolojide birçok şiirim yayınlandı. Ozan dostum bana cesaret verdi. Ardından Nika Yayın evi desteklerini esirgemedi. Tüm şiirlerimi elden yayınlamak istedim” dedi.

Haber Merkezi