Sayfa Yükleniyor...
Cenk R. Girginol Türkiye'de ilk kahvenin topraktan fincana kadar olan serüvenini anlatan bir kitap yazdı. Kahve tutkunları için özenle hazırlanan bu kitapta kahveye dair ilginizi çekebilecek her şeyi bulacaksınız
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Kahveye ilgi duyuyor veya gönül verenlerdenseniz, kahve sektörünün bilinen isimlerinden olan Cenk R. Girginol'un kahve tutkusunu ele aldığı "Kahve" adlı kitabı tam size göre. Türkiye'de ilk defa kahvenin topraktan fincana kadar olan serüvenini anlatan kitapta Girginol, 14 yıllık bilgi ve birikimlerini sizler için topladı.
6 YILDA YAZILDI
14 senedir kahve sektörünün içerisinde bir fiil bulunan Cenk R. Girginol deneyimlerini aktardığı kitap hakkında, "2010 yılında kitabın yazım süreci başladı. 6 yıllık süreç içerisinde de kitap tamamlandı. Bu yıl içerisinde piyasaya çıkmış oldu. Şu anda Türkiye'de ilk ve tek kahve biyografi kitabı Kahvenin A'dan Z'ye olan tüm yolculuğunu anlatıyor. Kahveye dair her şeyi içeriyor. Kitapta, kahvenin nasıl içileceğinden tutunda nasıl yorumlanacağına kadar tüm bilgi mevcut. Yurt dışında olan bir tarz ancak Türkiye'de olması gereken bir Tükçe bir kaynak durumunda. 6 sene içerisinde yeniliklerle kendini güncelleyen bir kitap halinde 2'nci baskımızı çıkardık. Yaklaşık 2 ay içerisinde 3'üncü baskıya geçilmiş olacak. İngilizceye çeviri süreci başladı. Önümüzdeki yıl yaz ayları içerisinde yurt dışında raflarda yerini alacak. Yurt dışında Bruman ödülleri, Gastronomi alanında en iyi kitaplar dalında aday. Türkiye'de de birkaç ödüle aday durumda. Birkaç ay içerisinde bu ödüllerde açıklanmış olacak. Büyük ihtimalle de ödüle layık görülecek" dedi.
TAM ZAMANINDA
Kahve ile ilgili bir kitabın Türkiye için biraz geç kaldığını söyleyen Girginol, "Bakıldığında önceden böyle bir kitabın yazılmaması şaşırılmayacak bir durumdu. Ama dünyaya göre biraz geç kalındı. Türkiye'ye göre çok da geç kalınmış bir kitap değil. Bizler yeni yeni kahveyi öğrenmeye başladık. Bununla ilgili eğitimler ve seminerler yeni yapılmaya başlandı. Kitabın çıkışını planlamasak dahi tam denk gelmiş oldu. Belki de bu kitap 4 sene önce çıksa bu kadar rağbet görmeyecekti" diye konuştu.
YIL İÇERİSİNDE 2 FESTİVALE DAHA KATILACAKLAR
Ekim ayı içerisinde düzenlenecek Kahve Festivaline de katılacaklarını dile getiren Girginol, "İstanbul'da olacağız. Ertesi hafta da İzmir'de bulunacağız. Her iki festivalde de yer alacağız. Kişilerle buluşmaya devam edeceğiz" dedi.
3.DALGA
3. Dalga Kahve türü hakkında bilgilendirmelerde bulunan Girgion, "3.Dalga kahve içecek, bir kafe konsepti ve kahve sunum şekli; kahvenin nitelikli olarak Türkçeye çevrilip, kahvenin nereden gelip, hangi yörelere göre işleneceğini anlatan ve sizlere bunu aktaran, içim ve sunum şekli. Kahveyi birinci, ikinci ve üçüncü dalga diye adlandırmaktansa, kahvenin nasıl bir süreçten geçtiği, neler ile birleşince neler olduğunu bilmek daha önemli 3. dalga kahve hareketi bu bağlamda doğru bir hareket. Yıllar içerisinde 4. ve 5. kahve dalga çeşitleri de gelecektir. Bazı değişkenler olacaktır. Kahveye arz-talep de çoğalıyor. İnsanların öncelikli olarak kahveyi öğrenmesi ve içtikleri şeyin ne olduğunu bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
KAHVE BİLİNCİ ARTIYOR
Türk toplumunun bilinçli olarak kahve tüketmediğini söyleyen Girginol, "Toplumumuzda bilinçli tüketici sayısı çok az. İyimser bir tablo çizilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Gelişim ağır, ancak gelişen bir sektör. İnsanlar bilinçlenmeye başladı. Artık internet üzerinden Kolombiya ve Kosta Rika kahvelerinin siparişlerini vermeye başladılar. Bu önemli bir gelişim. Bu gelişmeler hızlı bir biçimde devam edecektir. Fakat büyük şehirlerde kahve zincirlerinde kahve içen kesimin, sosyalleşme anlamında orada oturduğu düşüncesindeyim. Ama bilinç artıyor mu? Artıyor. Düzgün bilinçlendirme ve eğitimler ile bilinç artacak ve artmaya da devam edecek" dedi.
15 YILLIK DENEYİMLERİNİ BU KİTAPTA PAYLAŞTI
Kitabın içeriğinden söz eden Girginol, "Okuyanlar bu kitapta, kahvenin yetiştirilmesinden, yeşil çekirdek halinde fermante edilmesinden, kahvenin kavrulmasından tutunda, kahveye dair her şeyi öğrenecekler. Daha sonrasında fincanda neler yapılabildiğini bulacak. Kahveye süt katarsam ne oluyor? Bunun yanı sıra diğer bileşenler katıldığında neler oluyor? Sütü kaç derecede ısıtmalıyım kahvenin içerisine ilave etmeliyim, sütü nasıl köpürtmeliyim? Bu soruların tümünün cevabı kitapta mevcut. Sadece evinde kahveye ilgi duyan kesim değil, profesyonelce bu işi yapan balistalar ve kafe işletmecilere de çok şey bulacak. Yaptıklarının doğru mu yanlış mı olduğunu literatürler bazında görecekler. Objektif bir kitap. Hiçbir kahve markasının veya kişinin herhangi bir reklamını, kriterlerini içerisinde barındırmayan benim 15 yıllık deneyimlerimi içeren bir kitap" dedi.
Haber Merkezi