- Kültür-Sanat
- 12.05.2025 14:48
Adı gibi çağın ilerisinde hareket eden Hezarfen Film Galeri, uluslararası ve ulusal birçok deneyime sahip olan profesyonel kadrosu ile Türk sinemasını dünyaya, dünya sinemasını ise Türkiyeye tanıtıyor
NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER
Hezarfen Film Galeri, sanat ve sanatçıyı seyirci ile buluşturarak kültürel paylaşımlar tasarlayan ve bu tasarımlarını hayata geçirebilen profesyonel bir kurum olma özelliğini taşıyor. Film festivalleri, film gösterimleri, atölye çalışmaları, sergi gibi profesyonel organizasyon tecrübesine sahip sinema profesyonellerinden oluşan bir kadroya sahip olan Hezarfen Film Galeri bugünlerde Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmalarını Konak Belediyesi iş birliği ile gerçekleştiriyor.
Sinema dünyası için hedeflerinin tecrübelerine yenilerini eklemek olduğunu açıklayan Hezarfen Film Galerinin kurucusu Nesim Bencoya, bağımsız Türk sineması ve izleyicisini bir adım daha öne çıkarmak için çalıştıklarını ifade ederek, HF Galerinin hazırladığı organizasyonlarda ve özel seçkilerde Sinefillerin ilgisi gücümüze güç katmaktadır. Uluslararası ve ulusal film festivallerini, film market, film gösterimi, etkinlik ve sergilerin organizasyonunu tasarlıyor, yönetiyor ve uyguluyoruz. Ayrıca yaptığımız çalışmalar arasında uluslararası ve ulusal festivaller için program yönetmenliği, program danışmanlığı, tematik film seçimlerimi tasarlama ve yönetme de yer alıyor dedi.
ÜCRETSİZ FİLM GÖSTERİMİ
Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmalarının 2018 yılında da tüm hızıyla devam ettiğini açıklayan Bencoya, Buluşmalarımızı Hezarfen Film Galeri olarak üçüncü yılında Konak Belediyesi iş birliği ile geçekleştiriyoruz. İzmirli sinemaseverler ilgi ile takip ettiği gösterimleri filmin yönetmen veya yapımcıları ile bir söyleşi yaparak izleyecek. Gösterim ve söyleşiler, Türkan Saylan Kültür Merkezinde gerçekleşiyor. Filmlere giriş ise ücretsiz. 7 Martta gösterime girecek olan Kaygı filminin ardından 21 Martta gösterime girecek olan Taş filmlerini saat 19:00da keyifle izleyebilirsiniz. Uluslararası ve ulusal, kültürel etkinlik ve organizasyonların, basın, sosyal medya ve web sitesi tasarım, danışmanlık ve dağıtımını yönetirken bir taraftan da kültürel etkinlik ve organizasyonlar için iç ve dış mekan tasarım, tanıtım ve yönetimini gerçekleştiriyoruz açıklamasını yaptı.
SİNEMANIN ETKİ GÜCÜ
Sanatı yaşamın temel gereksinimlerinden gören izleyicilerin ticari filmleri genelde pek izlemediklerini açıklayan Bencoya şunları söyledi: İşin aslına bakarsak Türkiyede önemli bir boşluğu dolduruyoruz. Malumdur ki sanat dalları arasında günümüzde de en çok ilgiyi gören sinema oldukça zor bir iş olmasına rağmen oldukça da etkileyici. İnsanlığı derinden etkileme ve yönlendirme gücüne sahip olduğu için başta sinema olmak üzere görsel sanatlara büyük meblağlar içeren yatırımlar yapılıyor. Sinema bir nevi insanı şekillendiriyor diyebiliriz. Sanatı seven izleyiciler genelde festival filmleri olan ve özgün bir dil oluşturan yönetmenlerin filmlerini tercih ediyorlar.
BAĞIMSIZ FİLMLER
Türkiyede bağımsız festival filmleriyle buluşmanın çoğu kentte mümkün olmadığını ifade eden Bencoya, uzun metrajlı filmlerin ulusal ve uluslararası alanda gösterilmesini sağlamanın yanı sıra İzmirde bağımsız yapıtları izleyiciyle buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Bencoya, Bu başarı İzmirin ve Türkiyenin yaratıcılık potansiyelini dünyaya gösteriyor. Sinema bana göre hiç tanımadığımız insanların sezgilerini, iç dünyalarını anlatan hikayelerdir ve bu hisleri sanki siz yaşıyormuşsunuz gibi aktarabilen çok az yapımcı var. Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları buna çok güzel bir örnektir. Gişe filmleri olmadıkları için bağımsız filmler vizyona giremiyordu. Bence bağımsız filmlerin de izleyici ile buluma hakkı var açıklamasını yaptı.
İZMİRDE SİNEMA
Bencoya, altı yaşındayken Elhamra Sahnesinde Notre Dameın Kamburu filmini izlediğini ve sonrasında hayallerinde bir film yaratmaya çalıştığını açıklayarak, Gençlik yıllarımda kendimi program yapımcılığı, koordinasyonu konusunda yetiştirdim. Haife Sinematek Müdürlüğü yaparak, sosyoloji ve antropoloji eğitimi aldım. Malatya Uluslararası Film Festivalinin ve Uluslararası Antalya Film Festivalinin program direktörüyüm. Film galerimizin adını Hezarfen koymanızın nedeni Hezârfen Ahmed Çelebinin uçma tutkusundan güç almaktı. Güçlü bir isteklilik ve zorluklar karşısında yılmadan ilerleyebilmek için güçlü bir iradeye ihtiyacınız var ve İzmirde bu tip işleri yapabilmekte güçlü bir kararlık istiyor şeklinde konuştu.
ZAMAN VE EMEK
Film festivallerinde gösterime girecek filmleri bizzat kendilerinin araştırarak tek tek izleyerek seçtiklerini ve bunun oldukça yorucu bir iş olduğunu ifade eden Bencoya şu açıklamaları yaptı: Bir festivalde ortalama 70e yakın filmin gösterime girdiğini düşünün. Bu seçilmiş olan 70 filmin seçilebilmesi için harcanan emek ve zamanı da. Türkiyede hiç gösterime girmemiş olan filmleri de araştırarak izleyici ile buluşturuyoruz. Sinemaseverler için bu buluşmalar paha biçilmez bir değerde oluyor diyebilirim. Hazerfen Film Galeri olarak en güzel yönümüz paket programlar almamamız. Bizim seçtiğimiz her filmde yabana atılmayacak bir emek var.
YURTDIŞI FESTİVALLERİ
Avrupa Sineması Programı kapsamında Avrupa Filmleri Haftası düzenlediklerini belirten Bencoya, 2016 yılında film afişleri sergisini açtık ve bu afişler büyük ilgi gördü. Ayrıca İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda gibi ülkelerin yer aldığı İskandinavya ülkelerinin film günlerini de planlıyoruz. Kısa filmlerle ilgili olarak ise her yıl yurtdışında Berlin, Cannes, Venedik gibi en azından üç festivale katılmaya çalışıyoruz. Türkiyede çekilen uzun metraj filmler için çalışmalar yapılıyor yurtdışında ancak kısa filmlerde bu pek yapılmıyor. Yurtdışı ile ilişkilerimiz iyi olduğundan Türkiyede çekilen kısa filmleri dünyaya tanıtabiliriz diye düşünerek Cannes Film Festivalinden yetkililerle konuştuk. Hezarfen film seçkisi olarak kısa filmlerimiz artık Cannes Film Festivalinde yarışabiliyor diye konuştu.
PROFESYONEL KADRO
İzmirin yüksek sanat potansiyelinden dolayı bir sinema müzesi kurularak kesintisiz her gün film gösterimi yapılması gerektiğini ifade eden Bencoya, böyle bir projeden maddi olarak hiçbir kazanç elde edilemezken izleyiciye büyük bir manevi kazanç getireceğini söyledi. Çalıştıkları kadronun uluslararası ve ulusal anlamda oldukça profesyonel olduğunu açıklayan Bencoya, Kadromuz ile Türk Sinemasını dünyada ve dünya Sinemasını Türkiyede etkinliklerle tanıtmış bir ekibe sahibiz. Cannes, Hamburg gibi festivallerden kişilerin yer aldığı bir danışma kurulumuz var. Sinema evrensel bir sanat olduğu için onlar da Türkiye ile ilgili bir etkinlikte bize danışıyor. Türkiyede bağımsız filmlerin vizyona girmesi zor oluyor ancak aynı zamanda uluslararası alanda ödül alıyorlar. Genelde festival izleyicisinin ortak noktası, seçim yapmadan sinemaya giden izleyiciden farklı dedi.
ÜCRETSİZ SİNEMA
Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezinde gösterime girecek filmlerin yoğun ilgi gördüğünü belirten Bencoya, Ücretsiz gösterimlere vatandaşın ilgisi büyük oldu çünkü sinema biletlerinin fiyatı çok yüksek. Ailece bir sinemaya gittiğinizi düşünün. Bugün ortalama bilet fiyatları 15-20 TLsı civarında. Buda 5 kişilik bir aile için en az 100 lira demek. Bu miktarlar Türk vatandaşının gelir düzeyine göre oldukça yüksek. Bu nedenle belediyelerin ve kendini ispatlamış güçlü kurumların bu tür projeleri desteklemesi gerekiyor. Konak Belediyesine bize katkıda bulundukları için çok teşekkür ediyoruz. Gösterilen nitelikli filmlerin yönetmenlerini de filmine getirerek izleyicilerle söyleşi yapma fırsatı veriyoruz. İzleyiciler, yönetmenlerle konuştuğunda beyaz perdede gördüğü filmlerin kamera arkası hakkında da bilgi sahibi oluyor açıklamasını yaptı.
Konak Belediyesi işbirliğİ ile gerçekleştirilen Bağımsız Türkiye Sinemaları İzmir Buluşmaları programında yer alacak filmler ise şöyle:
7 MART 2018 , Çarşamba, saat 19:00, KAYGI (2017,Türkiye, 94dk.), Yönetmen: Ceylan Özgün Özçelik, Oyuncular: Algı Eke, Özgür Çevik, Selen Uçer, Asiye Dinçsoy. Haber kanalında kurgucu olarak çalışan 30lu yaşlarındaki Hasret uzun süredir aynı kabusu görmektedir. Tekrarlayan kabusla aklına bir soru düşer: Annesiyle babası trafik kazasında ölmemiş olabilir mi? Toplumsal bellek ve etki alanları temeline oturan psikolojik gerilim Kaygı, müzisyen anne-babası 20 yıl önce trafik kazasında ölen bir kadının kabusuyla ilerliyor. Hasret, gerçekle sanrının paslaştığı tekinsiz bir ülkede yaşıyor. Geçmişini hafızasında arıyor.
Ödüller
South by Soutwest Film Festivali LUNA Gamechanger Ödülü
28. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Yarışma
Jüri Özel Ödülü Ceylan Özgün Özçelik
En İyi Sanat Yönetmeni - Kerem Ardahan, Sıla Karaca
21 MART 2018, Çarşamba, saat 19:00, TAŞ (2017, Türkiye, 90 dk), Yönetmen: Orhan Eskiköy, Oyuncular: Jale Arıkan, Muhammet Uzuner, Beste Kökdemir. Kendisini devlet yurduna götürmek isteyen Memurdan kaçan Selim, yaralı olarak bir eve sığınır. Sığındığı evde yaşayan ailenin oğulları 20 yıldır kayıptır ve Emete evlerine gelen Selimin oğlu olduğunu inanır. Emetenin kocası Ekber ve kızı Suna ise ona inanıp inanmamak arasında gidip gelirler. Selimin kendi geçmişini hatırlamıyor olması da kimin neye, neden inandığını yeniden sorgulamasına neden olacaktır.