- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
Birçok seveni olan şerbetli tatlılardan künefenin nasıl yapıldığı ve kaç kalori olduğu merak konusu oldu. Peki künefenin kalorisi kaç ve nasıl yapılır? Cevabı haberimizde…
Şerbetli tatlılar arasında en çok sevilenlerin başında gelen künefe, kadayıfla yapılır. Hatay iline özgü olan künefe birçok çeşidi olmasına rağmen en çok bilineni ve klasik olanı peynirle yapılanıdır.
Şerbetli bir tatlı olan künefe, muhteşem görünümü ve tadıyla yiyenleri mest ediyor. Peki künefe nasıl yapılır? İşte tüm sırları ve detayları ile künefe tarifi...
4 yemek kaşığı tereyağı
250 gram tel kadayıf
1 çay kaşığı pekmez
150 gr tuzsuz künefe peyniri
Şerbeti için gereken malzemeler:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Üzerini süslemek için;
Toz Antep fıstığı
Süt kaymağı veya dondurma (isteğe bağlı)
İlk olarak künefenin şerbeti hazırlanır. Şerbet için, su ve şeker bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır.
Şerbet kaynamaya başlayınca 1 çay kaşığı limon suyu eklenip 10-15 dakika kadar daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.
O sırada künefe için, tereyağı kısık ateşte eritilir.
Eriyen tereyağı bir kenara alınır.
Tereyağı donduktan sonra altındaki suyu kullanmayın.
Donmuş olan tereyağına 1 çay kaşığı pekmez ekleyin ve muhallebi kıvamına gelecek şekilde karıştırın.
Varsa künefe tepsisi yoksa alüminyum veya teflon tavanın altı bu pekmezli yağ karışımı ile yağlayın.
Kadayıfı tel tel tiftikleyerek birbirinden ayırın.
Ardından bıçakla kesilerek iki parçaya ayırın.
Ayırdığınız kadayıfın bir parçası yağlanmış tepsinin dibine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serin.
Rendelenmiş peynirleri de kadayıfın üzerine yayın.
Diğer kadayıfı da peynirin üzerinde boşluk kalmayacak şekilde kapatmaya çalışın.
İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasına ve özellikle kadayıfın sıkı yerleşmesine dikkat edin.
En kısık ateşte ocağın üzerinde tepsi çevrilerek pişirmeniz gerekir.
Kızaran kısmı üstte kalacak şekilde künefeyi tepsiye yerleştirin ve altını kızartın Böylece iki tarafı da kızarmış olacaktır.
Sıra şerbete geldiğinde şerbeti kenarından başlanarak dökün. Antep fıstığı veya süt kaymağı ile servis edin.
Künefe, bakır küçük bir tepsiyi andıran özel bir tabakta yapılır. Fiyatı oldukça uygun olan künefe tabağını, istediğiniz büyüklüğe göre alabilirsiniz.
KÜNEFE İÇİN HANGİ PEYNİR KULLANILMASI GEREKİYOR?
Künefe yaparken kesinlikle tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. Bunların en başında dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunlar tercih edilir.
KÜNEFE KAÇ KALORİ?
Künefenin küçük porsiyonu 380 kalori, orta porsiyonu 443 kalori, 300 gramlık büyük boy porsiyon künefe ise 759 kaloridir.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: MasterChef Türkiye All Star'da ödülü hangi yarışmacı kazandı?