Laz Böreği nasıl yapılır? İşte damak çatlatan Laz Böreği tarifi

Tam kıvamında ve lezzetli Laz Böreği nasıl yapılır? Laz Böreği yaparken hangi malzemeler kullanılır? Sizler için derledik…


  • Oluşturulma Tarihi : 27.10.2023 11:39
  • Güncelleme Tarihi : 27.10.2023 11:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Laz Böreği nasıl yapılır? İşte damak çatlatan Laz Böreği tarifi

Laz Böreği ya da Paponi olarak bilinen bu lezzetli tatlı sofralarınızı şenlendirecek. Türkiye’de en çok Trabzon, Artvin, Rize illerinde yapılan bu tatlı, Yunanistan’da ise ‘sütlü börek’ anlamına gelen galaktobureko olarak bilinir. Günümüzde daha kolay şekliyle yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılan tarifler de mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir. Damak zevkinize göre farklı aromalar da ekleyebilirsiniz. İşte sizler için derlediğimiz Laz Böreği tarifi…

LAZ BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

HAMURU İÇİN

1 çay bardağı yoğurt (suyu ile birlikte)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı su

1 çay kaşığı tuz

Yarım paket kabartma tozu

2 adet yumurta

4 su bardağı un

MUHALLEBİSİ İÇİN

5 su bardağı süt

2 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday nişastası)

1 su bardağı toz şeker

Yarım adet limon kabuğu rendesi

ŞERBETİ İÇİN

1,5 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

YAĞLAMAK İÇİN

1 çay bardağı eritilmiş tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

TEZGAHI UNLAMAK İÇİN

1 su bardağı nişasta (mısır veya buğday nişastası)

LAZ BÖREĞİ İÇİN PÜF NOKTASI

Hafif bir tatlı olan Laz Böreği, üzerine dökülen soğuk şerbeti sayesinde bu özelliğe sahip hale geliyor. Bu nedenle tatlının hamurundan önce şerbetini hazırlamak zamanı çok daha iyi kullanmanıza yardımcı olacaktır. Laz Böreği’nin muhallebisini hazırlarken malzemelerin tümünü birden karıştırmak, muhallebinin kıvamının bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple hem tenceredeki hem de kaptaki malzemeleri birbirine karıştırırken çok dikkati olmanız gerekiyor. Daha farklı bir lezzet yakalamak adına Laz böreğini misafirlerinize ya da aile üyelerinize servis etmeden önce üzerini fındık ya da ceviz ile süsleyebilirsiniz. Son olarak şerbetli tatlılarda şerbetin kıvamı, tatlının lezzetini belirleyen en temel unsurdur. Bu yüzden şerbetin mutlaka soğumasını bekleyerek ilave etmelisiniz. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmeyebilir ya da hamurun kıvamı bozulabilir. Laz Böreği tarifinde ihtiyacınız olacak malzemeleri tarifin ölçülerine sadık kalarak eklediğinizde ve yapım aşamasında önemli ayrıntıların tümünü göz önünde bulundurduğunuzda hazırladığınız tatlının enfes olacağından şüpheniz olmasın.

NEDEN LAZ BÖREĞİ NEDİYOR?

Bu lezzetli tatlının neden bu ismi aldığına dair pek çok söylenti olsa da en çok anlatılan hikaye Laz Böreği’nin aslında börek olarak Karadenizli bir kaynana tarafından hazırlandığıdır. Kaynanasını sevmeyen gelin, onun üzerine dökmek üzere hazırladığı şerbeti kıyamayıp böreğin üzerine dökünce börek tatlı formuna ulaşmıştır. Böylece tatlının ismi de Laz böreği olmuştur.

Bu haber de ilginizi çekebilir: MasterChef Türkiye All Star Enchilada... Enchilada nasıl yapılır?

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ