Tencerede değil ağızda dağılan içli köfte tarifi: İçli köfte nasıl yapılır?
İçli köfte, Türk mutfağının kıvamını tutturması en zor yemeklerinden biridir. Peki, içli köfte nasıl yapılır? İçli köfte tarifinin detayları haberimizde…
İçli köfte, Türk mutfağının özgün ve lezzetli bir örneği olarak sofralarımıza konuk olan geleneksel bir yemektir. İnce bulgurun, baharatların, soğanın ve dana kıymasının muazzam bir uyum içinde birleştiği içli köfte hem hazırlanışındaki özeni hem de tüketildiğinde bıraktığı tat izlenimiyle özel bir konuma sahiptir. İçli köfte tarifi, kendine has özellikleri ve adımlarıyla evde kolayca uygulanabilir. İşte içli köfte nasıl yapılır sorusunun cevabı haberimizde…
İçli köfte malzemeleri
Dışı için;
- 1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağından biraz az un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı soğuk su
İçi için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 300 gr kıyma
- 3 orta boy soğan
- Yarım tatlı kaşığı salça
- Yarım demek maydanoz
- 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber (baharatlar ve tuz isteğe göre ayarlanabilir.)
Kızartmak için;
İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
- İnce doğranmış soğanlar, sıvı yağla dolu bir tavaya eklenir ve pembeleşene kadar kısık ateşte kavrulur.
- Kavrulan soğanlara kıyma eklenir ve suyunu çekene kadar kısık ateşte kavrulmaya devam edilir.
- Ardından salça eklenir ve 3 dakika daha kavrulur. Bir miktar su eklenir, tekrar karıştırılır (kuru olmamasına özen gösterilir).
- Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocak kapatılır. Karışım soğumaya bırakılır.
- İnce bulgur, 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır.
- Bulgur suyunu çektikten sonra irmik, salça, baharatlar ve tuz eklenip 15 dakika süresince azar azar su ilavesiyle iyice yoğrulur.
- Daha sonra un eklenir ve 5 dakika daha yoğrulur. Hamur, ele alındığında dağılmıyorsa ve bir top halini alıyorsa hazır demektir. Hamur ele yapışabilir, ancak eller iyice yıkandığında tekrar ele alındığında yapışmamalıdır.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak baş parmakla ara ara su alınır ve içi ince bir şekilde açılır. İç harç eklenip, yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Bu işlem tüm içli köftelere uygulanır.
- Hazırlanan içli köfteler, kızgın sıvı yağda kızartılır.
- Eğer haşlamak isteniyorsa, kaynamakta olan suya 2-3 parça küçük limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. İçli köfteler suya bırakılır ve haşlanan içli köfteler yüzeye çıkacaktır.
İÇLİ KÖFTENİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
İçli köftenin kusursuz bir dokuya sahip olması için un, irmik, yumurta ve dövülmüş etin homojen bir şekilde karıştırılması ve pişirme ya da şekil verme aşamasında herhangi bir ayrılmanın olmaması önemlidir. Özellikle yumurta kullanılıyorsa, ıslatılmış bulgurun oda sıcaklığına gelmesine dikkat edilerek eklenmelidir.
İÇLİ KÖFTE HAMURUNA İRMİK KONULUR MU?
Evet konulur. Bu aşamada köfte malzemelerinin birbirinden ayrılmaması için irmik, un, yumurta ve kıymanın homojen bir kıvam alması gerekir.
HABER MERKEZİ