2050 yılında kalp yetmezliğinde yüzde 100 artış

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sağlık Haktır programına konuk olan Prof. Dr. Öztekin Oto, 2050 yılında kalp yetmezliği hastalığında yüzde 100 artışın olacağının öngörüldüğüne dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 17.01.2024 15:34
  • Güncelleme Tarihi : 17.01.2024 13:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
2050 yılında kalp yetmezliğinde yüzde 100 artış

YAREN GÜZELKAN

İLKSES TV ekranlarında yer alan Dr. Mustafa Torun ile Sağlık Haktır programının bu haftaki konuğu Kalp Damar Cerrahisi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öztekin Oto oldu. Prof. Dr. Oto, Koroner Arter hastalığı, yani halk arasında bilinen adıyla damar tıkanıklığına ilişkin izleyicileri bilgilendirdi. Kalbi besleyen damarlarda tıkanıklık yaşanması sonucu kalp krizi riskinin ortaya çıktığını dile getiren Oto, erken teşhisin önemli olduğu kadar hastanın diyet ve egzersiz yapması gerektiğini de vurguladı. 2050 yılında kalp yetmezliğinde yüzde 100 artış olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Oto, “Kalp yetmezliğinin alt temelinde koroner arter hastalığı var” dedi.

DAMAR SERTLİĞİ ERKEN YAŞTA DA GÖRÜLEBİLİR

Koroner kalp hastalığına ilişkin konuşan Prof. Dr. Oto, kalp vücudun motorudur diyerek, “Dolayısıyla kalbin onu besleyen damarları vardır. O damarların adı koroner arterlerdir ve bir şekilde tıkanıklık olursa kalp krizi ortaya çıkıyor” dedi. Koroner Arter yani damar tıkanıklığı hastalığının nedenlerinden bahseden Oto, “Damar sertliği vücutta başladığı zaman kalbi besleyen damarlar olan koroner arterleri de tutabiliyor. Damar sertliği de birden çok risk faktörünün bir araya gelmesiyle oluşan kalp atardamarı üzerine gelen tıkayıcı bir plaktır. Damar sertliği erken yaşta da görülebilir. Şişmanlık bağımsız risk faktörüdür. Şişmanlığın yanı sıra sigara, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı ve ailevi-genetik nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Son olarak da hastanın kişiliği de önemlidir. Aşırı aktif veyahut çok dingin yaşayan bir kişide de damar sertliği görülebilir. Bu saydığım nedenler bir araya geldiği zaman, atardamar yüzeyinde bir plak ortaya çıkmaya başlıyor. Önce en içteki tabakada oluşuyor sonra damarın orta tabakasında oluşuyor ve içeri gitmeye başlayınca damar sertliği ortaya çıkıyor” açıklamasında bulundu.

HEM ERKEKTE HEM KADINDA DA GÖRÜLÜR

Koroner Arter hastalığının erken belirtileri arasında ne gibi faktörlerin yer alabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öztekin Oto, “Göğüs kemiğine doğru vuran ağrıyı hastaya tarif et dediğimizde; kramp, bastırıcı, batıcı bir tarzda ağrı olduğunu tarif edebiliyor. Bu ağrı kolun iç yüzeyine üçüncü ve beşinci parmağa, boyuna veya dişe de vurabilir. Hasta başlangıç ağrısını atlamamalıdır. Damar tıkanıklığı erkeklerde daha sık görülüyor fakat kadınlarda menopoza girdikten sonra erkeklerle eşitleniyor. Kadınlar, Avrupa ve Amerika’nın istatistiklerine baktığımızda bu hastalık konusunda hep 1 puan geç bırakılıyor. Damar tıkanıklığı hem erkekte hem de kadınlarda görülen bir hastalıktır” dedi. ‘Çok stresli bir yaşam tarzı tek başına kalp krizi getirir mi?’ Sorusuna ilişkin cevap veren Oto, “Aile öyküsü yoksa bu hastalık tek başına kriz getirmez. Stresle birlikte sigara içilmesi krizi tetikler. Beslenme alışkanlığını çok iyi düzenlemek gerekir. İlk ağrı çıktığı zaman kardiyolojiye başvurulması lazım. Ailesinde de koroner kalp hastalığı olan biri varsa bu şikayetleri olmadan da test yapması önemli” ifadelerini kullandı.

EGZERSİZ ÖNEMLİ…

Hastaya Koroner Arter tanısı koymak için hangi yolların izlenmesi gerektiği konusunda bilgi aktarımı yapan Prof. Dr. Oto, “Muayene esastır ve hastanın öyküsü kesinlikle alınmalıdır.  Hastada muayene sırasında koroner arter hastalığının tüm belirtileri olacak diye bir şey yok. EKG önemli ve burada EKG normal ise bile efor testi kesinlikle yapılmalıdır. Efor testi bozuksa hastada 1 milim bile olsa çökme varsa koroner anjiyo yapılması için yönlendiriyoruz. Orada kalsiyum yüzdesi görülüyor. Damarın tıkanıklık yüzdesine bakılıyor. Tıkanık mı değil mi tanımlanabiliyor. Kilo kaybettirecek egzersiz yapılmalıdır. En kolay yapılabilecek egzersiz ise yürümedir. Koroner arter hastası bile rahatlıkla yürüyebilir” diye konuştu.

2025 YILINDA YÜZDE 25 ARTIŞ

Gelecekte kalp hastalıkları konusunda öngörülen bilgileri paylaşan Prof. Dr. Oto, 2050 yılında kalp yetmezliği hastalarında yüzde 100 artış yaşanacağını söyledi. Oto, “2025 yılı için de söylenen kalp yetmezliği hasta sayısında; yüzde 25 artış olacağıdır. Kalp yetmezliğinin alt temelinde koroner arter hastalığı var. Kalp yetmezliğine sebep olan nedenlerden arasında kapak hastalığı da var. Son olarak da uzun yaşamaktır çünkü kalp uzun yaşadığı için kalp kası bozuluyor. Burada önlenebilir en önemli hastalık, damar sertliği olan koroner arter hastalığıdır. Erken teşhis önemli olduğu gibi diyet ve egzersizde yapılmalıdır” dikkat çekti.  

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ