- Sağlık
- 11.07.2025 11:29
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Sayılkan SGK geri ödeme listesine alınan 5 kanser ilacının ödeme kapsamına alınmasının yeterli olmadığını çünkü ilaca erişimde sıkıntı yaşandığını söyledi.
Yıllardır tedavi maliyetleri nedeniyle mahkeme kapılarında çözüm arayan binlerce kanser hastası için umut verici bir gelişme yaşandı. 10 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliğiyle, 25 farklı kanser türüne karşı etkili olduğu belirtilen 5 immünoterapi ilacı artık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından şartlı geri ödeme kapsamında karşılanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine sonrası müjdesini verdiği düzenleme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından kamuoyuna duyurulurken; İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, hastaların yanı sıra eczacıların bile bu ilaçlara erişimde büyük zorluk yaşadığını belirterek mevcut ilaç fiyat politikalarının sağlık sistemini tıkanma noktasına getirdiğine dikkat çekti.
Türkiye’ye hala birçok ilacın gelemediğini vurgulayan Sayılkan, “İlaçların bir kısmı vatandaşın ihtiyacı olduğu için mecburen para ödeyerek aldığı ve mahkemeye vererek paralarını kurtardıkları ilaçlardı. Şimdi bu ilaçların SGK tarafından karşılanıyor olması vatandaşın yaşadığı eziyeti azaltmış olacak. Ancak bu 5 ilaçla çözülecek gibi değil. Bugün Türkiye'nin uyguladığı ilaç fiyat politikası nedeniyle Türkiye’ye yabancı ilaçların çoğu gelmiyor. İlaç fiyatlarını belirleyen euro kuru 21 TL 55 kuruş. Dün baktığımda ise 47 TL’yi geçmişti. Bir ülkede euro kuru 47 TL iken ilaç fiyatlarını 21 TL 55 kuruştan hesaplarsınız iş çözülemez hale gelir. Böyle olunca da vatandaşlar ilacını alabilmek için mahkemeye başvurmak zorunda kalır” diye belirtti.
İlaçların SGK tarafından ödeniyor olması gerektiğinin altını çizen Sayılkan, “Özellikle akıllı ilaçların, organ naklinde kullanılan ilaçların ve tüp bebek ilaçları gibi önemli ilaçların hepsinin SGK tarafından karşılanıyor olması gerekiyor. Şu anda ödemekten ziyade bulması bile çok zor. Biz dahi ilaca ulaşamıyoruz. Fiyat politikalarından dolayı ilaçlar Türkiye’ye gelmiyor. Devlet mali disiplin adı altında hiçbir şey yapmıyor. Çünkü euro kuru 21 TL 55 kuruş. Bir başka sektörde, ürünün yüzde 50’si ithal ve Türkiye’ye 21 TL 55 kuruşluk kur üzerinden getiriliyorsa, bu şartlarda ne yabancı telefon ne de araba ithal edilebilir. Dolayısıyla burada en büyük alıcı devlet olduğu için katı davranıyor” dedi.
Devletin tasarruf politikaları uyguladığını hatırlatan Sayılkan, ‘Tasarruf hedefleniyor ancak insan sağlığından tasarruf olmaz’ diyerek, 5 ilacın bedelinin devlet tarafından karşılanmasının önemli ve olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Ödenmesi gereken binlerce ilacın olduğunu ifade eden Sayılkan, “Tüp bebek, kanser tedavisi, organ nakli, Mikrobiyota nakli ve hormon tedavilerinde uygulanan ilaçlara birçok aile ulaşamıyor. Bu ailelerin psikolojilerini de düşünmek gerekiyor. Dolayısıyla ilaçlar her zaman ulaşılabilir olmalı. Aileler ulaşamıyor ancak eczacılar da ulaşamıyor. Biz de onlarla beraber kapı kapı ilaç alıyoruz. Pandemiden bu yana eczacıların ekstra yeni görevi ilaç aramak. Çünkü ilacı bulmak çok zor. Gruplardan birbirimize soruyoruz kimde ilaç var diye. Olan gidip diğer eczacıdan alıyor. Bu ülkede primlerini ve vergisini ödeyen vatandaşların ilaca ulaşabilmesi lazım. Hastalarla birlikte eczacılar da ilaç arama peşine düşüyor” ifadelerini kullandı.
Hükümetin sağlık sektörü için bütçe ayırması gerektiğini belirten Sayılkan, sözlerinin devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Devlet bunun için gerekiyor 2 milyar TL bütçe ayırabilir. Birçok yere daha büyük paralar harcanıyor. Yaşamın temeli sağlıksa önce sağlıktaki sorunların çözülmesi lazım. Otoyollar, köprüler daha sonra da yapılabilir. Sağlıkta kaliteli ve nitelikli hizmet sunulmalı. Devletin elinde çok önemli kaynaklar var. Önemli insan gücü ve sağlık çalışanı kadromuz var. Bunu doğru kullanmak lazım.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Kabine Toplantımızın ardından kanserle mücadele eden vatandaşlarımız için müjdesini verdiği düzenleme bu gece Resmî Gazete’de yayımlandı. Böylelikle; Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser tedavisi gören vatandaşlarımız için önemli bir iyileştirmeyi tamamlamış olduk. 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacını, Sosyal Güvenlik Kurumumuzun geri ödeme listesine dahil ettik. Ayrıca; 2 yaş ve üzeri Kistik Fibrozis hastalarına erken evrede etkili tedavi imkânı sunan ve yaşam kalitesini artıran ilacı da geri ödeme listesine ekledik. Hayata geçirdiğimiz düzenlemeler ile hastalarımızın dünya standartlarında ve etkinliği kanıtlanmış tedavilere erişimini güvence altına alıyoruz” sözlerine yer verdi.
Kanser hastaları tarafından açılan davanın kazanılmasıyla birlikte önemli bir hukuk zaferi elde edildi. Bu gelişmenin ardından, Keytruda (pembrolizumab), Opdivo (nivolumab), Imfinzi (durvalumab), Tecentriq (atezolizumab) ve Yervoy (ipilimumab) adlı 5 kanser ilacı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesine dahil edildi.