Akciğer kanserine karşı safran 

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, bir baharat türü olan safranın çeşitli hastalıklara şifa kaynağı olduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 12.01.2019 12:12
  • Güncelleme Tarihi : 12.01.2019 12:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Akciğer kanserine karşı safran 

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, antik çağlarda safranın ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanıldığını belirtti. Yıldırım, “Günümüzün en pahalı baharatlarından biridir. Crocus sativus bitkisinden elde edilir ve 150’den fazla bilinen uçucu bileşikler içerir. En iyi bilenen bileşikler krosin ve safranaldır, her ikisi de terapötik (tedavi edici) olarak kullanılmaktadır. Safran karotenoidlerden zengindir. İki ana karotenoidi krosin ve krosetindir, besinlere zengin sarı bir renk vermektedir. Araştırmalar anti kanser özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmalarda safranın prostat ve meme kanserine karşı anti proliferatif (çoğalmayı önleyici) etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca lösemi hücrelerinin büyümesini baskıladığı ve akciğer kanserine karşı pro apoptotik (programlanmış hücre ölümünü uyaran) etkisi olduğu bulunmuştur” dedi. Safranın iştahı düzenleyici özelliğinin de bulunduğunu ifade eden Yıldırım, “Kilo vermeye çalışanlar safran özünü deneyebilir. Besin isteklerini moleküler düzeyde ortadan kaldırdığı gözlenmiştir. Safran, beynin serotonerjik sistemini hedefleyerek atıştırma arzusunu ortadan kaldırmaktadır. Bu sistem iştah, ruh hali ve hatta şeker isteğini etkilemektedir” diye konuştu. İHA

Haber Merkezi