Sayfa Yükleniyor...
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İletişim Daire Başkanlığı 5. Bölgesel Basın ve İletişim Birim Sorumluları Eğitimi, Balçova Termal Tesislerinde tamamlandı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Toplantı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) İletişim Daire Başkanı Ali Özhan başta olmak üzere, KKHB Genel Sekreteri Doç.Dr. Ahmet Emin Erbaycu, İdari Hizmetler Başkanı Dr. Namık Kemal Kubat, İzmir Güney KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz, Mali Hizmetler Başkanı Ali Özsoy, TKHK İletişim Daire Başkanlığı çalışanları, Ege Bölgesi illerinin Basın ve İletişim Birimi sorumluları ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşti.
Kurumun basın ve iletişime ne kadar önem verdiği vurgulanırken, artık basın mensuplarının illerde sağlık tesislerinde muhatap olabileceği bir birimin oluşturulduğu bilgisi basın mensuplarına verildi.
MUCİZEVİ BİR SİLAH GÖRMEMEK GEREK
İzmir Kuzey Kamu Birliği Genel Sekreteri Doç.Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Türkiyenin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, Antibiyotiği her hastalığa iyi gelen mucizevi bir silah şeklinde görmememiz gerekiyor. Biz hala bazı hastalıkları, başta grip olmak üzere, antibiyotikle iyileştirmeye çalışıyoruz. Antibiyotik kullanımı konusunda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada... Hollanda'nın 4 katı kadar antibiyotik alıyoruz. Kış mevsimi hastalıkları, grip, bronşit, enfeksiyonlar zaten çoğunlukla viral kökenli oluyor, antibiyotik almasa da hasta iyileşiyor ama halkta hemen antibiyotiğe başlama eğilimi var" diye konuştu.
ÇOK KOLAY DEĞİL
Türkiye'de hala komşu tavsiyesi ile ilaç alanların olduğunu anlatan Doç. Erbaycu, doğru zamanda ve doğru dozlarda ilaç kullanımının da büyük önem taşıdığını vurguladı. Sağlık konulu televizyon programlarında Kelle paça ya da tavuk suyu çorba gribe iyi gelir şeklinde açıklama yapan doktorlar olduğunu hatırlatan Erbaycu, Tavuk suyu ile yapılan çorbanın faydalarına ilişkin makaleler var, bu çorba kişinin direncini arttırıyor, bazı belirtileri gideriyor. Bunu ifade edenlerin haklı sebebi olduğunu görüyoruz ama bu bir hekimlik tarzı değil. Dünyada uygulanan kanıta dayalı uygulamayı esas alıyoruz. Bir ilacın hastalığı iyileştirmeye yönelik faydası tespit edildiğinde klinik kullanıma sokabilmek 10 yıl sürüyor. Bu tarz önerileri yapmak sözlü olarak çok kolay ama Türkiye'de 78 milyon kişiye öneride bulunuyoruz, çok kolay değil dedi.
HEKİMLER EYÖNELİK EĞİTİM
İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz da zamanla antibiyotiklere karşı direnç geliştiğini bu nedenle antibiyotik kullanımı konusunda hekimlere yönelik eğitimlerin de düzenlediklerini ifade etti. Televizyon ve internet reklamlarıyla pazarlanan ve bitkisel olduğu iddia edilen ilaçların kullanımına da dikkati çeken Türkyılmaz, Bu ilaçların yüzde 90'ı yanlış oluyor. Denetimlerimiz bakanlık olarak devam ediyor. İnternet üzerinden yapılan reklamlarda da sitelerin kapatılması için dava açılıyor, savcılığa da suç duyurusunda bulunuluyor. Konuyla ilgili hapis cezaları ve cezai işlemler gerçekleştiriliyor. Onların çoğu şarlatan" şeklinde açıklama yaptı.
Haber Merkezi