- Sağlık
- 22.04.2025 16:06
Görülme sıklığı son derece yüksek olan bağırsak kanseri belirtileri nelerdir? İşte bağırsak kanseri hakkında merak edilenler…
Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan bağırsak kanseri, sıklıkla 50 yaş ve üzeri kişilerde ortaya çıkar. Bununla birlikte her yaştan insanda görülme ihtimali bulunan bağırsak kanseri belirtileri hakkındaki bilgiler, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bağırsak ya da diğer bir adıyla kolon kanseri hakkında merak edilen temel konuları, haberimizin devamında sizin için derledik.
Kolon ya da diğer bir adıyla bağırsak kanserinin oluşumunda; aşırı yağlı ve kırmızı et ağırlıklı beslenme, obezite, sigara içme ve alkol tüketiminin yanı sıra polipler de etkili olabilir. Kalın bağırsakta polip tespit edildiğinde, kolonoskopi sırasında alınarak kanserleşmeden önce hastalığın önlenmesi mümkündür. Ayrıca, meme ve yumurtalık kanseri geçmişi olan kadınlarda kolon kanseri riski artabilir. Bu nedenle, meme ve yumurtalık kanseri olan bireylerde 50 yaşını beklemeksizin kolon kanseri taraması yapılması önerilir.
Bağırsak kanseri belirtileri
Karın ağrısı, dışkıda kan, anemi, uzun süreli ishal veya kabızlık, tuvalet alışkanlığında değişiklik, ince ve uzun dışkı şekli, kilo kaybı ve yorgunluk, kolon kanserinin en sık rastlanan belirtileridir. Bağırsak kanserinin belirtileri arasında en sık görülenler şu şekilde karşımıza çıkar:
Dışkılamada devamlı ishal veya kabızlık gibi değişiklikler
Dışkıda kan veya rektal bölgede kanama
Anemi (kansızlık)
Yorgunluk ve halsizlik hissi
Dışkının kalem gibi ince ve uzun şekilde olması
Dışkıda yumurta akı görünümlü salgının ortaya çıkması
Karın ağrısı veya pelvik ağrı görülmesi
İstemsiz kilo kaybetme
Mide bulantısı ve kusma isteği
Gözün beyaz kısmında ve ciltte sararma
Normal bir şekilde dışkılama yapılmasına rağmen, bağırsakların boşalmadığı hissi
Yutmada güçlük yaşama
Yemek yerken hızla doyma hissi
Bağırsak kanseri tedavisi
Kolon ya da bağırsak kanseri tedavisi, potansiyel olarak kansere dönüşebilecek poliplerin kolonoskopi ile çıkarılmasıyla başlar. Eğer kanser ileri bir aşamaya gelmişse, cerrahi müdahale gerekebilir; tümörün bulunduğu bölge çıkartılır. Hastalığın çevre dokulara yayıldığı durumlarda kemoterapi uygulanabilir. Kanser metastaz yapmışsa, tedavi devam edilerek hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.
Bağırsak kanseri ilerlediğinde, karın bölgesinde ağrı hissedilir. Bunun yanı sıra aynı bölgede şişlik de meydana gelir.
Bağırsak kanserleri, bağırsak iç yüzeyindeki poliplerle başlar. Profesyonel doktorlar, bu polipleri tespit ederek kanser gelişimini önlemek için bir tedavi planı uygulayabilirler. Kolorektal kanser genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar, ancak her yaşta görülme riski vardır. Eğer tedavi edilmezse, bu kanser türü yayılma eğiliminde olabilir.