Bahar yorgunluğuna dikkat! Bahara yorgunluğuna ne iyi gelir?

İlkbaharın gelmesiyle birlikte yaşanan bahar yorgunluğunun, kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyebileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar yorgunluğunu anlattı. Peki bahar yorgunluğuna ne iyi gelir? Bahar yorgunluğu belirtileri nelerdir? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 15.03.2024 03:30
  • Güncelleme Tarihi : 15.03.2024 00:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Bahar yorgunluğuna dikkat! Bahara yorgunluğuna ne iyi gelir?

Bahar yorgunluğunun, metabolizmanın mevsim değişikliklerine ayak uyduramamasından kaynaklandığını vurgulayan Dr. Baysal, belirtileri arasında eklem ağrıları, mide şikayetleri ve ruhsal değişikliklerin yer aldığını belirtti. Önerileri arasında düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli sıvı alımının önemine dikkat çeken Dr. Baysal, uzun süren yorgunluk durumlarında ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Peki bahar yorgunluğuna ne iyi gelir? Bahar yorgunluğu belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, birçok insan bahar yorgunluğu adı verilen bir durumu yaşar. Bu durum, vücudun mevsimsel değişikliklere uyum sağlamakta zorlanması sonucu ortaya çıkar. Bahar yorgunluğu, genellikle halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak bazı durumlarda daha fazla rahatsızlık verebilir.

Bahar yorgunluğunun belirtileri arasında boyun, sırt, omuz ve eklem ağrıları önemli bir yer tutar. Ayrıca sindirim sistemi sorunları da sıkça görülür; mide ağrıları, şişlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi belirtiler bahar yorgunluğunun bir göstergesi olabilir. İştah değişiklikleri, sinirlilik, baş ağrısı, sıkıntı ve uyku düzensizlikleri de bu durumla ilişkilendirilebilir. Aynı zamanda cilt problemleri, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığında artışlar da gözlemlenebilir.

Bahar yorgunluğuna ne iyi gelir?

Uzm. Dr. Serdal Baysal, bahar yorgunluğundan korunmanın yollarını şu şekilde açıkladı: "Açık havada yürüyüş yaparak, günlük duş almak, bol sıvı tüketmek, az ve sık aralıklarla beslenmek, vitamin ve mineral içeriği zengin içecek ve yiyecekler tüketmek, hobilerle uğraşmak, müzik dinlemek, sigara, alkol ve kafein içeren gıda tüketimini azaltmakla, bahar yorgunluğundan korunulabileceğini belirtmek isterim."

Bahar yorgunluğuna karşı alınabilecek önlemler hakkında da bilgi veren Dr. Baysal, "Düzenli egzersiz, stres ve gürültüden uzak durma, manyetik ortamlardan uzak durma, cep telefonu ile uzun süre konuşmama, sağlıklı beslenme, düzenli ve yeterli sıvı tüketme, kola, alkol, çay ve kafein gibi metabolizmamızı uyaran sıvıları fazla tüketmeme gibi önlemler de etkili olabilir." şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Baysal, vücudun susuz kalmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak, "Bahar aylarında artan su ihtiyacı nedeniyle günlük 2-3 litre sıvı alınmalı, alkollü ve kafeinli içecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli, karbonhidratlı gıdaların az tüketilmesi gerektiğini hatırlatırım." dedi.

Ayrıca, Uzm. Dr. Baysal, uzun süren yorgunluk durumlarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirterek, "Yorgunluk, bir hastalık değil bir şikayettir. Birçok hastalıkta yorgunluk ilk bulgu olabilir." şeklinde uyardı.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal