Bayramda eti sebze ile tüketin

null


  • Oluşturulma Tarihi : 18.09.2015 08:27
  • Güncelleme Tarihi : 18.09.2015 08:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bayramda eti sebze ile tüketin

Kurban Bayramı’nda beslenme düzeninde önemli değişiklikler yaşanıyor. Özellikle kurban etlerinin bolca yer aldığı misafirlik menüler ve fiziksel aktivitenin azalması, ciddi sağlık sorunlarına yol açarken, fazla kiloları da beraberinde getirebiliyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

KURBAN ETİNDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLARA DİKKAT

Kurban Bayramı’nda sağlık raporu olan, veteriner kontrolünden geçmiş, çok genç ya da yaşlı olmayan, aşırı yağlanmamış hayvanların etleri tercih edilmelidir diyen Sevim, “Ayrıca kesim işlemi, sağlıklı koşullarda yapılmalı ve etler uygun şekilde muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde hayvanlardan bulaşabilecek; bağırsak parazitlerinden tenyalar, bakteriyel hastalıklardan şarbon, ruam, tüberküloz, salmonella, sığır vebası, şap, çiçek, deli dana ve kuduz ile karşı karşıya kalınabilmektedir” dedi.

KURBAN ETİ KESİLİR KESİLMEZ TÜKETİLMEMELİ

Sevim, “Et kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir çünkü etlerde kesimden sonra da devam eden kas hareketleri etin sertleşmesine sebep olur. Et uygun koşullarda bekletilmeli ve daha sonra tüketilmelidir. Sertliğin geçmesi, hayvanın cinsine ve etin beklediği ısı derecesine göre değişmektedir. Dana ve koç eti 0°C’de 10 günde, 15°C’de ise 3 günde kaybolur ve etler yenebilecek hale gelir. Yağı az olan hayvanlarda katılık daha çabuk kaybolmaktadır” diye konuştu.

ETİNİZİ KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE DONDURUN

Depolanmaya hazır etler, büyük parçalar olarak değil, küçük parçalar halinde, bir yemeklik miktarlarda hazırlanarak saklanmalıdır diyen Sevim şu açıklamada bulundu: “Etler buzdolabı poşetine konarak veya yağlı kağıda sarılarak buzluk veya derin dondurucuda bekletilmelidir. Etler -2°C’de buzlukta birkaç hafta, soğuk depolarda ise -32°C’de dondurularak, -18°C’de uzun süre saklanabilir. Et buzdolabında çözdürülmeli, çözünen etler tekrar dondurulmamalıdır. Açıkta çözdürme yöntemi etin içinde zararlı mikroorganizmaların üremesine sebep olur. Bu durum da hastalılara yol açar.” (HABER MERKEZİ)

 

Haber Merkezi