Bu otun faydası saymakla bitmiyor

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Türk mutfağında sıkça kullanılan ve "diken otu" olarak bilinen Melocan otunun vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre hasarlarının onarılmasına yardımcı olan kan temizleyici özelliklere sahip olduğunu belirtti. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, antik Yunan mitolojisinde "Diken ucu" olarak anılan Melocan otunun sağlığa olan faydalarını paylaştı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.01.2024 06:30
  • Güncelleme Tarihi : 24.01.2024 03:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Bu otun faydası saymakla bitmiyor

Melocan otunun, 20 metre boyunda, dikenli gövdesi ve geniş yaprakları ile tanımlandığını ve çiçeğinin beyaz sarı renkli şemsiye şeklinde olduğunu ifade eden Karabulut, bu bitkinin Türk mutfağında "Diken otu" adıyla da bilindiğini ve Latince adının "Onopordum acanthium" olduğunu belirtti. Melocan otunun genellikle salatalarda ve böreklerde kullanıldığını söyleyen Karabulut, bu bitkinin hafif acı bir tada sahip olduğunu ve genellikle çiçekleri ile yapraklarının kullanıldığını açıkladı.

Karabulut, diken otunun aynı zamanda "melocan otu" olarak adlandırıldığını ve bu isimlendirmede bölgesel farklılıklar veya halk arasındaki kullanılan isimlerde belirsizlik olabileceğini ifade etti. Melocan otunun Balkanlar ve ülkemizde özellikle Düzce ve çevresinde ormanlık alanlarda yetiştiğini belirten Karabulut, bu bitkinin diğer adlarının Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni, diken ucu, kırçan ve meleocan olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, melocan otunun turşu ve konserve olarak tüketilmesinin yanı sıra soğanla kavrularak, süzme yoğurt üzerine kırmızı, kara biber ve sumak ile saf zeytinyağı ile kavrularak yapılan servisinin oldukça lezzetli olduğunu belirtti. Bu bitkinin aynı zamanda tükürük bezini çalıştırdığını dile getiren Karabulut, sağlık alanında özellikle gribal enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve ter atımını artırarak kanı temizleme özelliğine sahip olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Karabulut, meleocan otunun şu özelliklere sahip olduğunu paylaştı:

Romatizma ve İltihap Söktürücü: Melocan otu, romatizma ve iltihapları hafifletme özelliğine sahiptir.

Kan Temizleme ve Ter Atma: Ter atımını artırarak kan temizleme özelliği bulunur.

Sağlıklı Fonksiyon Düzenleme: İç organların düzenli çalışmasını düzenleyerek sağlıklı bir fonksiyon sağlar.

Cilt Sorunlarını İyileştirme: Deri hastalıklarında kullanılarak cilt sorunlarını iyileştirebilir.

Rahatlatıcı Etkiler: Melocan otunun meyvesi, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkilere sahip olabilir.

Psikolojik Sorunları Hafifletme: Bazı durumlarda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir.

Ancak, melocan otunun aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen ve tükürük artışına yol açabilen bir bitki olduğuna dikkat çeken Karabulut, bitkisel tedavilerin kullanımı öncesinde uzman bir sağlık profesyoneli ile danışılması gerektiğini vurguladı. Frengi hastalığının tedavisinde kullanımıyla ilgili geçmişte bilgiler bulunsa da, bitkisel tedavilerin etkileri kişiden kişiye değişebilir ve yan etkilere neden olabilir.


 

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal