Çocuklarda besin alerjisine dikkat  

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç.Dr. Zeynep Ayyıldız, besin alerjisindeki artışın, genetik ve giderek değişen çevresel değişikliklerle yakından ilişkili olduğunu vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.02.2019 06:53
  • Güncelleme Tarihi : 24.02.2019 06:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocuklarda besin alerjisine dikkat  

Batı ülkelerinde yüzde 5-8 oranında görülen besin alerjisinin ülkemizde de artış trendinde olduğunu belirten Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç.Dr. Zeynep Ayyıldız, besin alerjisindeki artışın, genetik ve giderek değişen çevresel değişikliklerle yakından ilişkili olduğunu vurguladı. Besin alerjisinin en sık bebeklik ve erken çocukluk döneminde görüldüğünü belirten Doç.Dr. Ayyıldız, inek sütü, yumurta sarısı ve akı, buğday ile fıstık, fındık gibi kuruyemişlerde alerji saptandığını söyledi. Doç.Dr. Ayyıldız alerji belirtileri hakkında bilgiler vererek, “Besin alerjisi olan bebekte ciltte kabarık döküntüler ve egzama, bağırsak sistemi etkilenmesine bağlı dışkıda kan, mukus (sümük), kusma, ishal gibi bulgular ve solunum sistemi etkilenmesine bağlı öksürük, hırıltılı solunum, hapşırık, burun tıkanıklığı gibi bulgular görülebiliyor. Besin alerjisi sadece anne sütü alan bebekte de ortaya çıkabiliyor. Anne sütünden geçen besin proteinlerine bağlı egzama ve dışkıda kan ve mukus görülebiliyor. Besin alerjisi şüphesi olan bebeklerin çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi alerji testlerinin yapılması ve çocuğa ve/veya anneye verilecek diyet önerilerinin ilgili besin saptandıktan sonra yapılması oldukça önemli. Aksi taktirde annenin yetersiz beslenmesine bağlı anne sütü kalitesi düşüyor, çocuk gereksiz yere önemli bir besinden mahrum kalabiliyor” dedi. İHA/İZMİR

Haber Merkezi