Diz kireçlenmesi ve tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Göksel Gültekin, dizde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına neden olan diz kireçlenmesi hakkında bilgi vererek, farklı tedavi yöntemleri ile bu durumun kontrol altına alınabileceğini ve ilerlemesinin yavaşlatılabileceğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.01.2024 02:30
  • Güncelleme Tarihi : 23.01.2024 23:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Diz kireçlenmesi ve tedavisi

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde görev yapan Opr. Dr. Gültekin, diz kireçlenmesinin genellikle kırklı yaşlarda ortaya çıkan ve yaşam kalitesini etkileyen bir sorun olduğunu ifade etti. Diz eklemi üzerinde üç kemik bulunduğunu ve bu kemikler arasında kıkırdak kaplamaların bulunduğunu açıklayan Dr. Gültekin, bu kıkırdakların aşınmasının diz kireçlenmesine neden olduğunu belirtti.

Diz kireçlenmesinin genellikle yaş ilerledikçe iç kısımda daha fazla görüldüğünü vurgulayan Dr. Gültekin, bu durumun şiddetli ağrılara, dizden gelen seslere, hareket kısıtlılığına ve ilerleyen aşamalarda uyku problemlerine neden olabildiğini söyledi.

Opr. Dr. Gültekin, diz kireçlenmesi tanısının muayene ile konulduğunu ve röntgen, MR veya nadiren tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile desteklendiğini belirtti. Tedavi yöntemlerinin hastanın durumuna, kireçlenmenin evresine ve hastanın beklentilerine göre değişebildiğini ifade etti.

Diz kireçlenmesi tedavi yöntemleri arasında basit istirahat, buz uygulama, ağrı kesiciler, diz içi steroid ve kıkırdak iğneleri, kapalı diz ameliyatları, kıkırdak ameliyatları, diz temizlik ameliyatları ve diz protezi gibi seçenekler bulunduğunu belirten Dr. Gültekin, hastaların kireçlenme yaşamadan önce bazı basit önerilere uyarak önlemler alabileceğini vurguladı. Özellikle kıkırdak hasarı, menisküs problemleri, aşırı kilo gibi risk faktörlerine dikkat edilmesinin önemine değindi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal