Ekmekte fayda var!

Diyetisyen Aysun İpek, doğru miktarda tüketilen ekmeğin kalıcı zayıflamaya yardımcı olduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 09.02.2018 07:38
  • Güncelleme Tarihi : 09.02.2018 07:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ekmekte fayda var!

Diyetisyen Aysun İpek, “diyette ekmek olmalı mı” konusunda önemli bilgiler verdi. İpek, “Tüm öğünlerin tamamlayıcısı olarak yıllardır sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek bugün herkesin korkulu rüyası haline geldi. Diyet yapanlar ‘ekmeği kestim’ diyerek zayıfladığını savunuyor. Peki, hiç ekmek tercih etmemek doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmeli mi? Gerçekten ekmeği tüketmeyen neden zayıflıyor? Bazı uzmanlar tarafından da tüketilmesi önerilmeyen ekmek mutlaka tüketimi doğru açısından değerlendirilmelidir. Ekmeğin tek başına bir besin olarak yanlış tercih olmasındaki etken ‘miktarı ve çeşidi’dir. Un buğdaydan elde edilir. Buğday tanesi endosperm, kepek ve rüşeym(öz) kısımlarından oluşur. Öğütülmesi halinde buğday tanesinden ruşeym ve kepek kısmı ayrılarak beyaz un elde edilir. Buğdayın hayat kaynağı rüşeym kısmıdır ve yüzde 3’lük bir bölümünü oluşturur. Un elde edilmesinde ayrılmasının sebebi içeriğindeki esansiyel yağ asitlerinin acıma süresinin hızlı olmasıdır. Üretimde verimlilik adına ayrışan kepek ve ruşeym kısmı buğdayın besin değerini oldukça düşürerek ortaya çıkan beyaz unun da kalitesini etkilemektedir. Böylece glisemik indeksi ve glisemik yükü yüksek bir ürün elde edilmiş olur. Bu sizi çabuk acıktıracağı ve fazla miktarda tüketme isteğinizin oluşabileceği anlamına gelir. Ekmek tüketimindeki kontrolsüzlüğün sorumlusu aslında bu değerli iki bölümden ayrılan buğday tanesidir. Tam buğday tanesinin öğütülmesi ile edilen ekmeklere tam buğday unu, beyaz una kepek eklenmesi ile kepek ekmeği, beyaz una çavdar eklenmesi ile çavdar ekmeği, bazen de beyaz una kepek, çavdar, yulaf ve yağlı tohumlar eklenmesi ile çok tahıllı ekmekler elde edilir” dedi. İHA

Haber Merkezi