- Sağlık
- 26.04.2025 16:15
Tıbbi prosedürdür olarak kullanılan Entübenin ne olduğu halka arasında en çok merak edilen konular arasında yer alırken, siz değerli okurlarımız için Entübe ile ilgili merak ettiği soruların yanıtları haberimizin devamında sizlerle birlikte...
Solunum yetmezliği durumlarında görülen bir tıbbi prosedürü olarak bilinen entübe hastalığı ile ilgili son zamanlarda araştırmalar hız kazandı. Milyonlarca vatandaş tarafından “Entübe nedir, Entübe olan hasta yaşar mı?” sorularının cevapları merak konusu oldu.
Entübe edilmek, solunum yetmezliği gözlenen hastalarda solunum desteği sağlamak için nefes borusuna yapay solunum borusu takma işlemi denilmektedir.
Entübasyon, hastanın solunum fonksiyonunu desteklenmesi ve yönetmesi için özel cihazlar aracılığıyla nefes borusuna tüp yerleştirilme işlemidir. Temelde yapay solunum borusu olarak da bilenen bu tüp, hastanın solunum işlemlerini tam anlamıyla yapamadığı durumlarda, hastanın vücudu için gerekli, oksijen alımını ve karbondioksit atılımını sağlamak için kullanılmaktadır. Bu şekilde de solunumun desteklenmesi sağlanmış olur. Entübasyon işlemi genel olarak ağır hastalarda ya da anestezi altında olan hastalarda uygulanmaktadır. Entübasyon işlemi, endotrakeal tüp adı verilen esnek bir yapıya sahip tüpün, ağızdan ya da burundan başlayarak solunum yoluna yerleştirilmesini içerir.
Tıbbi prosedürdür olarak kullanılan Entübenin ne olduğu halka arasında en çok merak edilen konular arasında yer alırken, Entübe olan hastaların kurtulma olasılığı ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.
Acil durumlar gözlendiğinde ya da yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların solunum yetmezliği yaşaması ile birlikte hastaların entübe edilmesi ve solunum cihazına bağlanması genel olarak hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü bu yöntem, solunum fonksiyonlarını destekleyerek, vücudu için gerekli oksijen alımı ve karbonhidrat atılımını sağlayarak hastanın yaşamını sürdürebilmesi sağlanmak için kullanılmaktadır.
Bazen de ameliyatta kas gevşetici ilaçların verilmesi adına ve hastanın uyutulması gerektiği için hastanın solunum cihazına bağlanması gerekmektedir. Bu aşamada da entübe edilmesi gerekebilir. Ameliyat esnasında entübe edilen hastanın ameliyat boyunca solunumunu düzenlemek ve kontrol altında tutmak amacıyla bu yöntem kullanılmaktadır.
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı entübasyon, doğru bir şekilde uygulandığında genel olarak güvenli olmaktadır. Entübasyon, hastaların hayatını kurtarabilecek bir yöntemdir. Entübasyon uygulanan hastalar genel olarak entübasyondan birkaç saat ya da birkaç gün sonra iyileşerek, herhangi bir sorun yaşamazken, bazı durumlarda da nadiren olarak gözükse de belli komplikasyonlar oluşabilir.