- Sağlık
- 19.04.2025 10:16
Kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kabızlığa ne iyi gelir? Kabız olan kişinin yemesi gereken besinler. Anında kabızlığı ne geçirir? İşte detaylar…
Her 5 insandan 1’inin karşılaştığı ve daha çok kadınlarda görülmekte olup kişinin yaşam kalitesine doğrudan etki eden kabızlığa ne iyi gelir? Kişinin dışkılama esnasında zorlanması, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması kabızlık olarak tanımlanmakla birlikte her yaş döneminde karşılaşılabilecek bir sağlık problemidir. Uzun süreli kabızlıklarda alanında uzmanına danışılması yaşam kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte evde de kabızlığa iyi gelen pratik çözümler vardır. İşte bu noktada vatandaş evde kabızlığa ne iyi gelir sorusunu ve kabız olan kişinin ne yemesi gerektiğini araştırmaktadır. İşte kabızlığı anında geçiren çözüm önerilerini sizler için derledik. Gelin birlikte inceleyelim.
Kabızlık problemi yaşayan kişilerin, bu durumu ortadan kaldırmak için uygulayabileceği bazı yöntemler bulunur. Evde de kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
İncir, elma, havuç, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, fasulye, mercimek ve keten tohumu gibi lif oranı yüksek sebze, meyve, bakliyat ve tahıl gibi gıdalar, bol su tüketmek ve egzersiz yapmak
HAMİLELİKTE KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?
Hamilelik döneminde hormon ve vücut değişiminden kaynaklı olarak kabızlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, düzensiz beslenme, kilo alımı ve kullanılan demir ilaçlarının sebep verdiği kabızlık anneyi huzursuz edebileceği için birtakım önlemler alınabilir. Bu önlemlerin başında tabii ki bol bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Fast-food ürünler birebir kabızlığı tetiklediği gibi hamilelikte de tüketimi oldukça zararlıdır. Kabızlık sorunu yaşayan anne hamile anne adayı, pişmemiş sebze ve meyveler tüketmelidir. Aynı zamanda az ve sık yemek yenmelidir. Bağırsağı çalıştıran en iyi yöntemlerden birisi de komposto tüketmektir. Böylelikle bağırsaklar çalışırken vücudun sıvı ihtiyacı da karşılanmış olur. Buğday kepeği, yulaf ezmesi gibi lifli gıdalar ile kuru erik tüketilebilir. Bol su tüketmeyi unutmayınız!
Bebeğinizin kabız olup olmadığını anlamak için tuvalet alışkanlıklarını takip edebilirsiniz. Her gün dışkılama yapan bebeklerde bu sıklık oranı 2 veya 3 güne düşüyor ise ve bebeğiniz tuvaletini yaparken huzursuz oluyorsa bu hem sizin için hem de bebeğiniz için zorlayıcı bir durum olur. Böyle durumlarda bazı çözüm önerileri bulunur. Bu çözümlerden bir tanesi bebeğin poposuna vazelin sürmektir. Bir diğeri ise eğer vazelin yoksa gliserin sürmektir. Bebeğinize egzersiz yaptırabilirsiniz. Böylelikle bebek rahatlar. Bebeğin bağırsak hareketlerini hızlandırmak için karnına yarım ay hareketleri ile masajlar yapabilirsiniz.
KABIZ OLAN KİŞİ NE YEMELİDİR?
Kabızlık uzun süreli olmadığı takdirde evde uygulanacak bazı yöntemler ile de geçebilir. Bu kapsamda posalı gıdalar ile bol su içilmeli ve egzersiz yapılmalıdır. Bunların dışında ise bol bol meyve tüketilebilir. İşte kabızlığı geçiren besinler:
Kuru kayısı, incir, mürdüm eriği ve kuru erik : Tükettikten sonra ılık su içmek bağırsakları çalıştırır.
Keten tohumu: Yoğurt ile tüketilebilir.
Beyaz et: Beyaz et veya balık eti tercih edilebilir.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, fasulye, bezelye, mercimek
Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Aç karna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketilebilir.