Evde yoğurt mayalama nasıl yapılır? Ev yapımı yoğurt nasıl mayalanır?

Evde yoğurt mayalama işlemi pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan bir konu. Peki evde yoğurt mayalama nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 17.08.2023 14:21
  • Güncelleme Tarihi : 17.08.2023 14:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Evde yoğurt mayalama nasıl yapılır? Ev yapımı yoğurt nasıl mayalanır?

GURBET YAVUKLU

Probiyotik bakımından oldukça zengin ve faydası saymakla bitmeyen yoğurt, uzun yıllardır annelerimiz tarafından hazırı alınmak yerine evde daha sağlıklı şekilde mayalanıyor. Son yıllarda doğala dönme trendi ile herkes tarafından tercih edilen evde yoğurt mayalama işlemi pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Birçok sofrada yer alan ve besin zengini yoğurdun nasıl mayalandığını daha önce hiç merak ettiniz mi? Eğer cevabınız evet ise ev yapımı yoğurt için haberimizin detaylarına bakabilirsiniz.

Yoğurt mayalama için ilk adım

Evde yoğurt mayalamaya başlamak için öncelikle gerekli malzemeleri sıralamak gerekiyor. Bunlar; çiğ süt, yoğurt mayası, sütü kaynatmak için tencere, tahta kepçe ve yoğurt için saklama kabı. Bütün bunları hazırladıktan sonra yapım aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle sütünüzü derin bir tencereye dökün ve ardından orta ateşte açtığınız ocağınıza alıp kaynamasını bekleyin. Sütünüz kaynamaya başlayınca bir yandan tahta kaşığınızla karıştırırken bir yandan da ocağınızın ateşini en kısık seviyeye indirin. Dilerseniz sütünüzü karıştırmaya devam edebilirsiniz çünkü bu sütünüzün hava almasını ve mayalanacak yoğurdunuzun daha katı olmasını sağlayacaktır. Bu işlemi 15 dakika boyunca tekrar edin. Ardından sütünüzü soğumaya bırakın. Sütünüzün sıcaklığı 39°C ile 43°C arasında olmalıdır. Bunu ölçmek için bir mutfak termometresinden destek alabilirsiniz. Eğer mutfak termometreniz yoksa serçe parmağınızı bunun için kullanabilirsiniz. Serçe parmağınızı sütün içinde 7-8 saniye boyunca tutabiliyorsanız sütünüzün sıcaklığı yoğurt mayalanması için hazır demektir.

Ev yapımı yoğurt için mayalama aşaması

Sütünüzün içine mayalama işlemi için ya süt mayasını ya da dilerseniz yoğurt kullanabilirsiniz. Fakat yoğurt mayalamada yine yoğurt kullanacaksanız ölçünüz 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt olmalıdır. Sütün kesilmemesi için kaseye birkaç kepçe sıcak su döküp iyice karıştırmalısınız. Yoğurdunuza mayayı da eklediyseniz, karışımı bir kavanoza dökebilirsiniz.

Kavanozların altına sütünüzün soğumaması için bir bez sermelisiniz. Aynı şekilde kavanozlarınızın üzerine de temiz bir mutfak bezi örtmelisiniz. Ardından kavanozlarınızın kapağını çok sıkı olmayacak ve buharını dışarı verecek şekilde kapatın. Bunu yapmaktaki amaç sütün buharının bez tarafından emilmesi ve mayalanacak yoğurdun daha katı olması. Kavanozlarınızın etrafını iyic örtecek başka bir bez bulun ve açık yer kalmayana kadar örtmeye özen gösterin. Peki hazırladığımız ev yapımı yoğurt kaç saatte mayalanır? Yoğurt mayalama işleminin en önemli kısmı da budur. Gelinen bu aşamada ev yapımı yoğurdunuzu 4 ile 6 saat arasında bekletmelisiniz. En az 4 saat beklettiğiniz yoğurdunuzun kapağını kapatın ve buzdolabınıza alın. Ev yapımı yoğurdunuzu buzdolabında 24 saat beklettikten sonra artık sıra bu doğal lezzeti sofralarınıza taşımakta.

Haber Merkezi