Atık pedler için çevreci ve ekonomik çözüm

Tıbbı ve plastik atık olan kadın pedlerine İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Türkcan’ın da ortağı olduğu şirkete ait Bicup markası tarafından kalıcı çözüm getirildi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.08.2023 12:32
  • Güncelleme Tarihi : 17.08.2023 12:48
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Atık pedler için çevreci ve ekonomik çözüm

ÇAĞLA GENİŞ

Kadınların regl döneminde kullandığı ped ve tamponlar ülkemizde tıbbi atık olarak değerlendirilmediği için evsel atıklarla birlikte çevreye bırakılıyor. Bununla beraber kadınlar tarafından her ay düzenli olarak tüketilmek durumunda kalınan pedler hem cebe hem de çevreye zarar veriyor. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için sıfır atık ve geri dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalara bir çözümde İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan, ortakları Ayçin Aydoğanve Rabia Akkaya tarafından kurulan BiCUP markasından geldi. İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan ortakları olan kadın girişimcilerden Ayçin Aydoğan ve Rabia Akkayaile birlikte ilk ve tek uluslararası kalite belgelerine sahip yerli üretim menstrual kap hayata geçirildi. Bicup ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkcan menstrual kapla birlikte kadınların önemli derece de tasarruf sağlayacağını ve sıfır atık kapsamında çevre kirliliğinin önemli derece önüne geçileceğini ifade etti.

PED KULLANIMINI ORTADAN KALDIRACAK

Amaçlarının tamamen sürdürülebilir ürünler geliştirerek çevre kirliliğinin önüne geçmek olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan bu kapsamda 1 menstrual kap 10 yıl kullanım ömrü ile yaklaşık 3 bin 700 ped kullanımını ortadan kaldırdıklarını vurguladı. İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ceren Türkcan, “Bizim amacımız tamamen sürdürülebilir ürünler geliştirmek. Bu kapsamda ilk ürünümüz menstrual kap oldu. Kadın girişimci olarak Türkiye’de ilk ve tek uluslararası kalite belgelerine sahip yerli üretim menstrual kap BiCUP’tır. Plastik atığı oluşturmayan ürünler geliştirmeye çalışıyoruz. Menstrual kap da baktığımızda zaten yaklaşık 3 bin 700 tane ped kullanımını ortadan kaldıracak bir ürün. Ondan bir tane alıyorsunuz ve on yıl boyunca kullanabiliyorsunuz” dedi.

BAKTERİYEL ÜREME RİSKİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR

Ürünün kullanımı ile ilgili de bilgiler veren Türkcan, menstrual kapla birlikte kadın hastalıklarının da büyük orandan önüne geçileceğini belirtti. Türkcan, “Menstrual kabı kadınlar ped ya da tampon yerine kullanıyorlar. Kadınlar ürünü vajina kanalına yerleştiriyorlar ürün içeride kendiliğinden açılıyor ve adet kanı dediğimiz kan menstrual kabın içine doluyor. 12 saatte bir değiştirilmesi gerekiyor. Bu steril olarak kullanılan bir ürün. Kişiye özel bir ürün. Steril bir ürün kullandığınız için herhangi bir şekilde hava ile temas olmadığı için bakteriyel üreme gerçekleşme riski yok. Diğer kullanılan ürünlerde ped ve tampon ürünlerinde içeride kan biriktikçe emiyor ve materyallerde bakteriyel üremeler olabiliyor. Toksik şok dediğimiz riskler görülebiliyor. Menstrual kapta öyle bir şey söz konusu değil. Ürünü 10 yıla kadar kullanabiliyorlar. Amaped ve tampon dediğimiz ürünler her ay yaklaşık birer paket olmak üzere neredeyse kullanılan ürünler ve ciddi bir plastik atık oluşturuyor. Bu arada atılan o ürünler tıbbi atık ve ona göre aslında bertaraf edilmesi gerekiyor. Ama menstrual kapta öyle bir durum söz konusu değil. Sıfır atıkla kullanılan bir ürün. Menstrual kabı aldıklarında kişiler sterilizasyon kabı ile çıkıyor. Kişiler bunun içerisine koyarak bir miktarda su ekleyerek mikro dalga fırınında bunu sterilize edebiliyorlar” ifadelerini kullandı. Son olarak BiCUP menstrual kabın bazı mağazalarda satışa sunulduğunu ifade eden Türkcan menstrual kabın aynı zamanda İstanbul Arel Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen hijyen solüsyonu sayesinde de dezenfekte edilebileceğini belirtti.

Haber Merkezi