Gıda bileşenlerinde yeni formül: Bağışıklığı güçlendirecek

Bartın Üniversitesi'nin (BARÜ), TÜSEB tarafından desteklenen yeni bir projede farklı gıda bileşenlerinin etkileşimlerinin, bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki faydaları araştırılacak


  • Oluşturulma Tarihi : 07.04.2024 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 06.04.2024 23:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Gıda bileşenlerinde yeni formül: Bağışıklığı güçlendirecek

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) 'Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik A2 Proje Destek Programı' kapsamında desteklenmeye değer bulunan bir proje, Bartın Üniversitesi (BARÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Buse Nur Derebaşı tarafından yürütülüyor. Projenin danışmanlığını ise Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu yapıyor.

BARÜ Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Arş. Gör. Sena Davran Bulut'un da katkı sunacağı "Lacticaseibacillus rhamnosus Probiyotiği ile Fenolik Birleşik Syringic Asitin Etkileşiminin Araştırılması: Proteomik ve in silico Moleküler Doking Çalışmaları" başlıklı projede, insan sağlığına olan olumlu etkileriyle bilinen probiyotiklerle ilgili yeni formülasyonların faydaları incelenecek. Doğal antioksidan özelliği bulunan fenoliklerin probiyotiklerle birleşmesiyle oluşan "sinbiyotik" adı verilen kombinasyonların bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri çeşitli yöntemlerle değerlendirilecek. Proje kapsamında elde edilen çıktılar, yeni gıda formülasyonları ve Ar-Ge çalışmalarıyla sağlık ve biyoteknoloji alanındaki gelişmelere katkı sağlayacak.

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, insan sağlığına yönelik bilim temelli yenilikçi çalışmaların önemini vurgulayarak, üniversitede sürdürülebilir araştırma ve bilim üretme ekosistemine katkı sunan projelerin artmasından gurur duyduklarını belirtti. Sağlık alanında yapılan bu TÜSEB destekli projenin, gelecekte başka yeni çalışmalara öncülük edeceğine inandığını ifade eden Uzun, projeye katkıda bulunan isimleri tebrik etti. Ayrıca, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabri Gök ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Karakaş'a teşekkürlerini ilettiği gibi, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Hakan Eroğlu'na, YÖK Başkanı Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerine de minnettarlığını dile getirdi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal