Güçlü bir bağışıklık için yoğurt tüketin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Rumeysa Kalyenci, “Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.12.2019 10:01
  • Güncelleme Tarihi : 02.12.2019 10:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Güçlü bir bağışıklık için yoğurt tüketin

MUHAMMED TAHİR ÖRNEK/İSTANBUL
Yoğurt zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde günlük beslenmemizde sağlığa faydaları ile öne çıkıyor. Türk mutfağında çok önemli bir yeri bulunan yoğurdu bebeklik döneminden itibaren her yaştan insan rahatlıkla tüketebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Rumeysa Kalyenci, yoğurdun sağlığa faydaları ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIYOR
Dyt. Kalyenci, “Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bu sayede bağışıklığı olumlu yönde etkileyen mikoorganizmalara “probiyotik” adı verilmektedir. Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü patojen yani zararlı organizmaya karşı bir bariyer oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunur ve bağırsakların güçlü olması bağışıklık sisteminin de güçlü olması anlamına gelir. Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir. Bu nedenle sütü tolere edemeyen bireyler için yoğurt tüketimi uygundur” diye konuştu. Dyt. Kalyenci, “Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt ürünlerinin tüketilme durumuna göre değişmektedir. Eğer süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa yoğurdu porsiyon olarak artırmak gerekir. Ayrıca günlük alınması gereken miktar kişilerin enerji gereksinmesine göre de farklılık göstermektedir. Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir. Tüketilecek yoğurdun ev yapımı ve doğal olması önemlidir” açıklamalarında bulundu.
ÇOCUĞUNUZA DA DOĞRU MİKTARDA YOĞURT YEDİRİN

  • 1-3 yaş grubu çocuklar için günde 4 porsiyon
  • 4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon
  • 7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon
  • 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon az yağlı ve doğal yoğurt tüketilebilir.