Sayfa Yükleniyor...
Dyt. Merve Kaplan, hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerinin enfeksiyonlara neden olduğunu söyledi. Kaplan, soğuk havalarda yeterli ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu
Hava sıcaklığındaki ani düşüşler ve sıcaklık değişimleri, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu hastalıkları artırıyor. Enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için her renkten sebze ve meyve tüketmek gerekiyor. Dyt. Merve Kaplan, soğuk havalarda yeterli ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu. Dyt. Kaplan, “Bol miktarda mevsim meyve ve sebzesi tüketmek; vücuda vitamin, mineral ve fotokimyasal alımına sağlayacaktır. Muz, portakal, ıspanak, lahana yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içeren meyve ve sebzeler arasındadır. Sadece mevsiminde yetişen sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Mevsimi olmadığı halde seralarda yetiştirilen meyve ve sebzelerin besin değerleri daha düşük olacağından tüketilmemelidir. Soğuk ya da ani ısı değişikliğinin yaşandığı günlerde, günlük 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün olarak beslenilmelidir. Ara öğünlerde taze veya kuru meyve ile süt, ayran, yoğurt, badem ve ceviz tüketilerek vücudun gereksinim duyduğu enerji alınabilir. Yumurta, zeytin, peynir ve tam tahıllı ekmek ile domates ve salatalığın tüketildiği bir kahvaltı, ızgarada yapılmış et, tavuk ya da balığın bulunduğu bir öğle yemeği sağlıklıdır. Akşam yemeklerinde ise zeytinyağlı sebze yemekleri ile salata gibi hafif besinler tüketilmelidir. İçeriğinde omega-3 yağ asitleri olan fındığın vücudu uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda uyku hormonu melatoninin olan triptofan içeren fındığın tüketilmesi önerilmektedir. Havaların soğumasıyla mevsim sebzelerinden yapılan sıcak çorbalar ve içecekler vücut direncini artırmaktadır. Ayrıca tavuk, sığır kemikleri ile balıksırtı kemiklerinde yapılacak çorbalarda çok fazla L-glutamin bulunmaktadır. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemi güçlenecektir” uyarılarında bulundu. İHA
Haber Merkezi