Sayfa Yükleniyor...
Hazır sosların aşırı tuz ve yağ içeriği, çocuklarda hiperaktiviteyi artırabiliyor ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, ev yapımı sosların tercih edilmesini öneriyor
Hazır sosların sık tüketimi, çocuklar dahil herkesin sağlığını tehdit edebilecek birçok soruna yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bu sosların yüksek yağ ve tuz içeriğinin yanı sıra zararlı kanserojen maddeler de barındırabileceğini belirtti. Uzman Yiğit, hazır sosların özellikle çocuklarda hiperaktiviteyi artırabileceğini vurgulayarak, bu konuda aileleri uyardı.
Hazır sosların genellikle yüksek miktarda yağ ve tuz içerdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bu durumun sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Sık tüketim sonucu vücutta ödem tutulumuna, kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın çevresinde yağlanmaya neden olabileceğini vurgulayan Yiğit, mide sorunu olan bireylerin bu sosları tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini ekledi. Ayrıca, hazır soslarda bulunan monosodyum glutamat (MSG), renklendiriciler ve koruyucuların, çocuklarda hiperaktiviteyi artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Hazır soslar yerine evde hazırlanan sosların daha sağlıklı ve katkı maddelerinden uzak olduğunu belirten Yiğit, evde sos yapmanın kolay ve avantajlı olduğunu söyledi. Örneğin, evde pesto sosu yapmak için 2 demet taze fesleğen, 3 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 3 yemek kaşığı çam fıstığı, yarım limon suyu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak ve 2-3 gram tuz yeterli olacaktır. Tüm malzemeleri karıştırıp, blender veya mutfak robotu ile püre haline getirerek, cam bir kapta saklayabilirsiniz. Bu şekilde hem sağlıklı hem de damak zevkinize uygun soslar hazırlamak mümkün!
BÜLTEN