İşte anne sütünü artırmanın yolları

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, bebeklerin temel besini olan anne sütünü arttırmanın yollarını anlattı. Sayın, “Bebeğinize yetecek miktarda ve kaliteli içerikte süt üretimi; tek ve en önemli işinizdir. Anne sütü kesinlikle ilk 6 ay, tercihen en az 1 yıl bebeğinizin mutlak hakkıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.02.2016 09:36
  • Güncelleme Tarihi : 18.02.2016 09:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İşte anne sütünü artırmanın yolları

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Anne sütü, bebeğinizin muhtaç olduğu besindir. Olağanüstü bileşimini karşılamayı başarabilen bir mama hala yoktur. Tüm lif, amino asit, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineralleri mamalara ekleseler bile mamalar; anne sütündeki bağışıklık faktörü olan antikorları ve anne bebek temasına bağlı pekişen sevgiyi henüz karşılayabilmiş değildir” derken, annelerin cevabını beklediği hayati soruyu da yineledi: “Bunca özelliğine karşılık, acaba anneler beslenmelerine ne kadar özen gösteriyorlar? Annede 9 aylık gebelikten sonra yetecek depo vitamin ve mineral var mı?”

ANNE SÜTÜ NEDEN KESİLİR?

“Anne iyi beslense bile, anne sütü dış etkenlere özellikle duygusal ve hormonal değişikliklere çok açıktır” diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, sütün azalması ya da kesilmesinin en büyük nedeninin stres olduğunu da ifade etti. Sayın, “Süt yetecek mi diye strese girersiniz, kesilir. Birisi sizi üzer, suçlu hormonlarınızdır, süt kesilir. Bebek gece boyunca ağlar, yorulur dinlenemezsiniz, süt kesilir. Harika beslenir, nefis yemekler yapmayı başarırsınız, öğün arası saatler açılır, süt kesilir. Düzenli beslenirsiniz ancak, yeterince su içememişsinizdir; süt kesilir. Fazla kilolardan kurtulsanız mutlu olacağınızı düşünürsünüz, bir diyet, arkasından, süt kesilir. Spor yaparsınız, yorulursunuz, süt gitti” şeklinde konuştu.

“UZMAN DİYETİSYENDEN SÜTÜ ARTTIRAN ÖNERİLER”

Anne sütünü arttırmanın püf noktalarını paylaşan Işın Sayın şunları söyledi: “Unutmayın, ne yerseniz yiyin, hiç su içmeden süt üretemez, üretilen sütü akışkan hale getiremezsiniz. Anne sütünün yüzde 85'i sudur. Gün boyu: içeceğiniz toplam 4 litre suya da toplamda 1 su bardağı pekmez ekleyin. En işlev gören, en iyi karışım budur. Bu yüzden öğünlerde çok sınırlı karbonhidrat alın. Süt bezlerinde süt üretimi için kullanılan en temel yakıt ne yazık ki şekerdir. Böylece bol su ve 1 bardak sudaki tadı belli olmayan şekeri azar azar tüm güne kesintisiz yaymış olduk. Sütte kesinti riskini önlemeye yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Bunu uygularken kilo ve sağlık için aşağıda belirtilenin dışında gün boyu hiç pirinç, patates, hamur işi, başka tatlı veya bol ekmek yok. Kahvaltıda yumurta (tercihen organik) tüketin. Yeterli protein almalısınız ki; sütün protein kalitesi artsın. 1 ince dilim sıkı yapılı, kof olmayan çavdarlı/kepekli/tam tahıllı/tam buğday/karışık tahıllı vb esmer ekmekleri tercih edin. Mevsim yeşilliklerinden her öğün iyi yıkanmış olarak tüketin. İçerdiği B vitaminleri karbonhidrattan aldığınız enerjiyi yakmanıza yardımcıdır. 1 parça peynirdeki kalsiyum ve yeşillikteki lifler kemiklerinizin en değerli ihtiyacıdır.” (İHA)

Haber Merkezi