Stres kanseri tetikliyor mu?

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, kanserin artık önlenebilir bir hastalık olması sonucunda son yıllarda konuya verilen önemin arttığına dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 15.02.2016 09:04
  • Güncelleme Tarihi : 15.02.2016 09:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Stres kanseri tetikliyor mu?

EMİNE YALÇIN

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon kişiye kanser tanısı konulduğuna ve 8 milyon kişinin kanserden öldüğüne dikkat çekerek, önlem alınmadığı takdirde dünya genelinde kanser yükünün 2030 yılında 23 milyon yeni kanser vakasına ve 13 milyon kişinin ölüme ulaşacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Kızılkaya, kanser hastalığının maddi ve manevi kayıplara sebep olmasının yanı sıra, sosyoekonomik yönde de yük teşkil ettiğini söyledi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Erken tanı ile kanser ölümlerinin azaltılabilmekte olduğunu belirten Kızılkaya, meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı gibi kanser türlerinde erken tanının önemini anlattı. Kızılkaya, “Bunun için uygun tanı yöntemleri belirli aralıklarla sağlıklı bireylere uygulanarak toplum taramaları yapılır. Ülkemizde de ulusal tarama standartlarına bağlı olarak meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları yapılmakta ve toplumun kanserler konusundaki farkındalığı arttırılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

KANSERLİ HÜCRELER HIZLI ÜRER

Kızılkaya, kanserli hücrelerin çok hızlı ürediğini ifade ederek, bu hücrelerin normal hücreleri yok ettiğini söyledi. Her hücrenin farklı göreve sahip olduğuna vurgu yapan Kızılkaya, “Kanser hangi bölgede ise orada bulunan hücre bastırılıyor. Bu durumda normal hücrelerin işlevini yerine getirememesine sebep oluyor. Bu yüzden kansere yakalanmamak için ne gerekiyorsa onu yapalım” şeklinde konuştu.

KANSERE NEDEN OLAN ETKENLER ARASINDA

Sigaranın kansere neden olan en önemli etkenler arasında yer aldığına da dikkat çeken Kızılkaya, kötü arkadaşın insanı kötü eder misali sigara kullananları sigaradan uzak durmaya davet etti. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kansere yakalanmamak için çalışmaları gerektiğini söyleyen Kızılkaya, “Vatandaşlarımızın sağlıklı olmaları için ne gerekiyorsa yapacağız. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız aile sağlık merkezlerine giderek sigara bıraktırma polikliniklerini öğrenebilir. Sağlık Bakanlığı ücretsiz olarak sigara bıraktıran ya da bırakmaya yardımcı olan ilaçları da ücretsiz veriyor. Tüm bu çabalar neden? Sadece sigaranın dumanında mı korumak? Dumanın zararlarından korumak. Ayrıca sigarasız bir hayat yaşarsak yaşlılığımızda güzel geçebilir” ifadelerini kullandı.

KANSER GÖRÜLME SIKLIĞINI AZALTIR

Kızılkaya, çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yaklaşık yüzde 95 oranında etkili olduğunu da sözlerine ekleyerek, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.”

OBEZİTE KANSERE SEBEP OLUYOR  

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Obezite ile Mücadele Eylem Planı’nı da anlatan Kızılkaya, obezitenin önüne geçebilmek için herkese hareketli yaşamı önerdi. Kızılkaya, “Haftanın 3 günü yarım saat ayırarak vücudumuzu çalıştırmalıyız. Biz bu duruma örnek olması adına halk sağlığı müdürlüğünde mesai başında mesai arkadaşlarımla hava şartlarına aldırmadan açık havada yarım saat spor yapıyoruz. Kaslarımızı kendine getiriyoruz. Biz bunu eğlence olsun diye mi yapıyoruz? Tabi ki değil. Yaptığımız her hareketin bir amacı var. Önemli olan gençliğimizde sağlığımızı korumak. Gençliğimizde yaşlılığımıza yatırım yapmak önemli. Obezite kalp hastalığına, şeker hastalığına, tansiyon hastalığına ve ilerleyen aşamada kansere sebep oluyor” dedi.

HER GEÇEN GÜN ARTAN BİR SAĞLIK PROBLEMİ

Kanserin, dünya üzerinde her geçen gün artan bir sağlık problemi olduğuna da vurgu yapan Kızılkaya, “Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 8 milyon kişi kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 23 milyon yeni kanser vakasına ve 13 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

STRES VÜCUT DİRENCİNİ DÜŞÜRÜYOR

Kızılkaya, stresten uzak durmak gerektiğinin de altını çizerek, stresinde kansere sebep olduğunu da söyledi. Üzüntü ve stresin insan vücudunun direncini düşürdüğü anlatan Kızılkaya, “Vücut direnci düştüğünde her türlü hastalıkla karşılaşabilir. En basitinden grip, ishal ya da kabız oluruz. Bu yüzden sağlımızı koruyalım. Sağlıklı beslenelim” şeklinde konuştu. Okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte çocuk obezlerle ilgili özel çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Kızılkaya, bu çalışmalarla gelecek nesillerin sağlıklı olmasını amaçladıklarını söyledi.

Haber Merkezi