Kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümler durdurulamıyor

Dr. Nüket Yoldaş, Türkiye’de kalp damar hastalıklarının daha sık görüldüğünü, ölüm nedenlerinin yüzde 47,73’ünü bu hastalıkların oluşturduğunu ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.12.2018 07:20
  • Güncelleme Tarihi : 24.12.2018 07:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümler durdurulamıyor

Türkiye’de kalp damar hastalıklarının daha sık görüldüğünü, tüm ölüm nedenlerinin yüzde 47,73’ünü bu hastalıkların oluşturduğunu ifade eden Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Nüket Yoldaş, Türkiye’de sık rastlanmaya başlayan kalp hastalıkları ile ilgili bilgi verdi. Dr. Yoldaş, Stres, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, diyabet, obezite, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi sebeplerin kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyerek kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin her geçen gün arttığına dikkat çekti.
SAĞLIKLI BESLENME İLE KORUNUN
Kalp ve damar hastalıklarının genetik olarak yakalanabileceğini; ama hastalıktan korunmanın sağlıklı beslenmenin büyük öneme sahip olduğunu belirten Dr. Yoldaş, “Dünya genelinde oranla ülkemizde kalp damar hastalıkları daha sık görülmekte ve tüm ölüm nedenlerinin yüzde 47,73’ ünü oluşturmaktadır; bu oranda gün ve gün artmaktadır. Toplum olarak her ne kadar kalp ve damar hastalıklarına yakalanmada genetik faktörlerin etkisi olsa da, hastalıktan korunmada sağlıklı beslenme önemli bir role sahiptir. Hastalığın ilerlemesinde ve yaşamsal riske aslında sağlıksız ve düzensiz beslenme sebep olabilir. Kalp, sağlıklı beslenme alışkanlığıyla hastalıklardan korunabilir. Bunun dışında kalp hastalığına yakalandıktan sonra yine sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli” şeklinde konuştu. Kalp ve damar sağlığını korumak için beslenme önerilerinde bulunan Dr. Yoldaş, “Vücutta bulunan tüm hücrelerin suya ihtiyacı olduğu unutulmamalı; günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli. Yemek yeme süresi 15-20 dakikaya kadar uzatılmalı, besinler iyice çiğnenmeli” dedi. İHA/İZMİR
 

Haber Merkezi