Karbonhidrat tüketimine dikkat!

Doç.Dr. Cem Arıtürk, “Ramazan ayında daha rahat oruç tutabilmek için karbonhidrat içeriği yüksek besinler yerine, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.05.2019 13:15
  • Güncelleme Tarihi : 26.05.2019 13:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karbonhidrat tüketimine dikkat!

HALİL MEMİŞ/İSTANBUL
Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Cem Arıtürk, Ramazan ayında karbonhidrat tüketimi hakkında bilgiler verdi. Doç.Dr. Arıtürk, oruç tutarken çabuk acıkmayı önlemek için karbonhidrat tüketiminde çok dikkatli olmak gerektiğinin altını çizdi. Doç.Dr. Arıtürk, “Günlük tüketilmesi gereken ve doygunluk veren karbonhidrat miktarı yaşa, faaliyet düzeyine ve metabolik duruma göre değişebilse de günlük diyetimizin yaklaşık %40-50’lik kısmının karbonhidrattan oluşması gerekmektedir. Bu miktarın yarısı kompleks karbonhidratlardan yarısı ise basit karbonhidratlardan seçilmelidir. Sağlıklı ve ortalama bir fiziksel aktiviteye sahip bir insanın günde 250-300 g. karbonhidrat ve 30-50 g. lif yemesi sağlık açısından önemlidir. Önerilen miktardaki bu karbonhidratın ise az önce tarif ettiğim sağlıklı kaynaklardan alınması gerekmektedir. Aşırı ve sağlıksız karbonhidrat tüketimi; kan şekeri, kan basıncı, kan yağları seviyelerinin ve yükselmesine ve uzun vadede şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diğer yandan diyetle yeteri kadar karbonhidrat alınmaması enerji kaybı, konsantrasyon eksikliği ve erken yorulmaya yol açabilir. Ayrıca kanda glukoz düştüğünde vücut enerji için depolanan yağları ve proteinleri parçalar. Yağların parçalanması sonucunda oluşan ketozis ile baş ağrısı, halsizlik, bulantı, ishal ve sinirlilik görülebilir. Proteinlerin enerji elde etmek amacı ile yıkılması ise vücuttaki kas dokularının kaybı ile sonuçlanmaktadır” diye konuştu.
 

Haber Merkezi