Sayfa Yükleniyor...
Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış, reflüyü önlemek için günlük yaşantımızda alabileceğimiz basit ama etkili önlemleri anlattı
HALİL MEMİŞ/İSTANBUL
Sağlıksız beslenme, fazla kilo, hareketsizlik, stres derken günümüzde reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış “Hatta hava sıcaklıklarındaki artışa bağlı gazlı ve asitli içeceklerin, çiğ sebze ve meyvelerin tüketimi artacağından, midede asit üretimi tetiklenerek reflü atakları artabiliyor. Bazı kişilerde boğaz reflüsü dediğimiz mide içeriğinin boğaza, genize ve ses tellerine kaçışı gerçekleşebiliyor. Boğaz reflüsünün tedavisinde beslenme ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi ilk ve en önemli aşamayı oluşturuyor. Ancak bunlara rağmen düzelme olmuyorsa hekimin önerisi doğrultusunda ilaç kullanmak gerekiyor” dedi. Uzm.Dr. Atmış, reflüyü önlemek için günlük yaşantımızda alabileceğimiz basit ama etkili önlemleri anlattı.
HAREKETSİZ KALMAYIN
Uzm.Dr. Atmış, “Her gün düzenli olarak sebze tüketin. Sebzeler doğal olarak alkali özellikleri ile mide asiditesini dengeliyor. Yulaf ve yulaf ezmesi gibi lifli gıdalar hem sindirimi kolaylaştırıyor hem de reflü şikayetlerini azaltıyor. Yemeklerinizi acılı, bol soğanlı ve bol salçalı yapmayın. Besinler kadar yeme alışkanlıkları da reflüye davetiye çıkardığından midenizi çok doldurmayacak şekilde sık sık ve az az yemek yiyin. Karın çevresinde baskıyı arttıracak kıyafetlerden kaçınmaya çok dikkat edin; çok dar giysiler giymeyin. Yürüyüş başta olmak üzere düzenli spor yapın ancak tok karına spor yapmaktan kaçının. Yemek yedikten sonra uyumaya geçmeden önce en az 3 saat bekleyin; başınızı bel seviyesinden yüksekte tutacak yastık kullanın” dedi.
Haber Merkezi