“Kış kalorileri” kabusunuz olmasın! 

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, metabolizmanın yağ dokusunu korumaya aldığı, televizyon karşısında geçirilen zamanın arttığı kış aylarının kilo almadan atlatmak için küçük önlemler almanın yettiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.12.2017 08:02
  • Güncelleme Tarihi : 29.12.2017 08:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Kış kalorileri” kabusunuz olmasın! 

Diyetisyen Nergiz, çoğunlukla televizyon izlemenin tercih edildiği kış aylarında, abur cubur tüketiminde de belirgin bir yükselme görüldüğünü belirterek, “Aynı dönemde, insan metabolizması kendini koruma altına almak amacıyla yağ dokusunu korumaya alıyor. Soğuk havalarda fiziksel aktivitelerin azalması da eklendiğinde, kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Tüm bunlara rağmen bazı önlemlerle kilo almaktan korunmak mümkün” dedi.

YEME SIKLIĞINI DÜZENLEYİN

Nergiz, kışın kilo almaktan kaçınmak için dikkat edilecek şeylerden birinin, öncelikle abur cubur tüketimini azaltmak için yeme sıklığı ve saat düzenine çok dikkat etmek olduğunu ifade ederek, “Çünkü uzun süren açlıkta, kan şekeri düzensizliği olarak tatlı ve karbonhidratlı gıda tüketimi artar. Kan şekeri dengesini koruyarak üç saati geçmeyecek şekilde ana ve ara öğünleri ayarlamak, besin tüketimini daha ölçülü seviyede tutmayı sağlıyor. Diğer yandan tatlı, şeker, hamur işi, gofret, bisküvi gibi gıdalar yerine tam tahıllı ürünler, yulaf ezmesi, kuru meyveler, kepekli bisküvi ve krakerler tercih edilmelidir. Böylece, hem şeker-insülin seviyesi ayarlanabilir hem de daha az yağ ve kalori alınmış olur” diye konuştu.

KIŞ İÇECEKLERİNE DİKKAT

Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, kış günlerinin vazgeçilmezlerinden olan salep ve bozanın tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, “Her iki içeceğin de besleyici değeri yüksek öte yandan yüksek kalori içeriyor. Dondurma kış aylarında, haftada 2-3 kez, 3 topu geçmeyecek şekilde ve buzluktan çıkarıldığı gibi değil, 5-10 dakika oda sıcaklığında bekletilerek tüketilebilir” dedi. İHA

Haber Merkezi