Sayfa Yükleniyor...
Erzincan'da hava soğumasıyla birlikte, kış mevsiminde kestaneciler, ocaklarını yakarak kestane satışlarını sürdürüyor
Yıllardır Erzincan'ın cadde ve sokaklarında kendilerine yer bulan kestaneciler, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kestane satışlarına başladı. Ocaklarının başında soğuk havalarda kestane satan esnaf, özellikle akşam saatlerinde müşterilere hizmet veriyor. Erzincan'da kış aylarında geleneksel hale gelen kestane tüketimi, soğuk havaların etkisiyle artıyor. Kestaneci esnafı, genellikle akşam saatlerinde satışların yoğunlaştığını belirterek, "Gündüzleri satışlar pek yoğun olmaz. Ocaklarımız genellikle ikindiden sonra yanmaya başlar. Kış günlerinin gelmesiyle birlikte tezgahlarımızı açıyoruz" şeklinde konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Özkan, soğuk havaların favori atıştırmalıklarından kestanenin tam bir şifa deposu olduğunu ifade etti. Özkan, "Kestane tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kan basıncını düzenler ve bireyi kalp ve damar hastalıklarından korur. Kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir" dedi.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanenin kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu ve demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Özkan, kestanenin faydalarını şu şekilde açıkladı: “Kestane aslında ne meyve ne de kuruyemiştir. Kestane, bol lifli ve karbonhidratlı bir tohumdur ve genellikle tohumların yağ içerikleri fazladır. Ancak kestane, zinciri kırıp yağ yerine bol karbonhidrat içermesiyle diğer tohumlardan ayrılır. Aynı zamanda vitaminden zengin olan kestane, B1, B2, B9 ve C vitaminlerini bol miktarda içerir. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Diş sağlığı, kemikler ve kan dolaşımı için oldukça yararlıdır. Kalp damar hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir ve kolesterolü düşürür. Ayrıca flavonoidlerden zengin olan kestane, iyi bir antioksidan olup serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyarak kansere karşı koruma sağlar.”
Dyt. Özkan, 3 adet büyük boy kestanenin ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğer kaloriye sahip olduğunu belirterek, “Yani bir oturuşta 15 kestane yediğinizde kendinizi 5 dilim ekmek yemiş ve vücudunuza 350 kalori almış olarak düşünebilirsiniz. Bu nedenle kilo kontrolü sağlamak adına günde 5 adedi geçmemeye özen gösterilmelidir. Özellikle karbonhidrat türevi olan nişastayı bünyesinde fazlaca barındıran kestane, kan şekerini orta hızda yükselten, yani orta glisemik indeksli gıdalarda yer alır. Bu nedenle tüketimine özellikle şeker hastalarının özen göstermeli, kan şekeri ve insülin takiplerine göre ayarlanan özel bir diyette kontrollü tüketmeleri sağlanmalıdır” dedi.
Özkan ayrıca, en sağlıklı kestane pişirme yönteminin haşlama olduğunu belirterek, “Kestane tavada, fırında, közde pişirilebileceği gibi haşlama olarak da pişirilebilir. Hatta en sağlıklı kestane pişirme yöntemi haşlama yöntemidir. Çünkü bu yöntemle bir yandan nem oranı artan kestanenin bir yandan kalori değeri düşmektedir. Ancak bu miktarlar aynı gramaj değerinde kestaneyi göz önüne aldığımızda geçerlidir. Haşlama yöntemi ile pişirildiği için fazla tüketebileceğimiz anlamına gelmemelidir” diye konuştu.
Arun Acumsal