“Koku hassasiyetleri bilinen durum”    

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Tufan Ergeç, “Obezite ameliyatlarından sonra tat, koku ve yiyeceklere karşı gelişen hassasiyet bilinen bir durumdur” diye konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2019 08:14
  • Güncelleme Tarihi : 07.03.2019 08:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Koku hassasiyetleri bilinen durum”     haberinin görseli

Bariatrik cerrahi sonrasında tat ve kokuda değişimler meydana geldiğini ve bununla bağlantılı olarak da kilo kaybının kolaylaştığını ifade eden Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergeç, “Obezite ameliyatlarından sonra tat, koku ve yiyeceklere karşı gelişen hassasiyet bilinen bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre, hastaların yüzde 97’si tüp mide ameliyatı sonrası koku, tat ve yiyecek seçimlerinden en az birinin değiştiğini deneyimlemiştir” dedi. Op.Dr. Ergenç Bariatrik cerrahi sonrasında tat ve kokuda olduğu gibi yeme alışkanlıklarının da değişim gösterebildiği ve bazı hastaların yiyeceklere karşı hassaslaştığı bilgisini verdi.
HORMONLAR KİLO KAYBINA YARDIMCI
Düşük karbonhidratlı, düşük yağlı, yüksek proteinli gibi devam eden sayısız farklı diyet türü olduğunu; ancak hangisinin kesin olarak kilo kaybı için uygun olduğunun bilinmediğini söyleyen Ergenç, “Bariatrik cerrahi; ciddi ve hastalık derecesinde kilo problemi olan kişilerin prosedürler sonucu kilo kaybetmesinde yardımcıdır. Ameliyat sonrasında her diyet herkese uygun olacak diye bir kaide yoktur; daha öncede bahsettiğim gibi kişiye özel program belirlenmelidir” dedi. Ameliyat sonrasında vücuttaki hormonlarda da değişimler olduğuna değinen Ergenç, “Ghrelin açlıkta önemli rol oynayan bir hormondur. Düşük kalori alımı ve kilo kaybı, insanlara açlık hissi veren açlık hormonu Ghrelin üretiminin artmasına neden olmaktadır. Bunun tersi biçimde bariatrik cerrahi sonucu kilo kaybı ise Ghrelin üretiminin kısıtlanmasını sağlamakta ve buna bağlı olarak açlık ile yiyecek alımı bu süreçte azalma göstermektedir” dedi. İHA/İZMİR