Sayfa Yükleniyor...
Lym hakkında bilgiler sık sık araştırılıyor. Peki lym nedir? İşte detaylar...
Lym hakkında bilgiler merak ediliyor. Lym düşüklüğü ve yüksekliği nedir? İşte lym hakkında merak edilen tüm detaylar…
LYM (lenfosit), kemik iliğinde üretilen ve vücudun enfeksiyonlarla ve hastalıklarla mücadelesine yardımcı olan beyaz kan hücreleridir. Lenfositler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasını oluşturur ve beyaz kan hücrelerinin toplamının %20 ila %40'ını temsil eder. Lenfositlerin değeri, kan tahlili sırasında ölçülen beyaz kan hücrelerinin tam sayısını gösterir. Bu beyaz renkli kan hücreleri, lenf düğümleri ve lenfatik organlardan oluşan karmaşık bir ağa aittir.
Lym yüksekliği olarak bilinen lenfositoz, kanın lenfosit oranının referans aralığı olan mikrolitre başına 3000'den fazla veya çocuklarda 9000'den fazla olması durumunu ifade eder. Lenfositoz, vücudun bir enfeksiyonla veya farklı bir inflamasyonla mücadele ettiğini gösteren bir durumdur.
LYM düşüklüğü, yani lenfopeni, kanda bulunan lenfosit yani beyaz kan hücresinin mikrolitre başına referans aralığı olan 1000'den, çocuklarda ise 3000'den az olması durumunu ifade eder. Bu geçici durum, hafif enfeksiyonlar gibi geçici durumlar veya AIDS gibi ciddi hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yetersiz beslenme, stres, yoğun fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak da LYM düşüklüğü meydana gelebilir. Lenfositopeni ve lenfopeni olarak da adlandırılan bu durumlar, vücudun savunma mekanizmasında bir zayıflık işareti olabilir. LYM düşüklüğünün genel nedenleri şunlar olabilir:
Vitamin ve mineral eksikliği
Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar
Multipl skleroz gibi beyin-sinir hastalıkları
Genetik ve kalıtsal hastalıklar
Böbrek rahatsızlıkları
HIV ve AIDS gibi hastalıklar
Çölyak, Crohn gibi bağırsak hastalıkları
Kortizonlu ilaçların kullanımı
Enfeksiyon
Toksinlerin lenfositleri etkilemesi
Vücudun lenfosit üretiminde yetersizlik
LYM, kan testi sonuçlarında yer alan bir parametredir ve lenfosit seviyelerini ifade eder. Lenfositler, bağışıklık sisteminin önemli hücreleri arasında yer alır. Bu hücreler, vücuda giren mikroplarla mücadele ederek hastalıklara karşı koruma sağlarlar.
Normal lenfosit değerleri, bireyin yaşına ve laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişebilir.
LYM en fazla kaç olmalı?
Tam kan sayımı testinde LYM olarak ifade edilen lenfosit oranı, yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Gebelik durumu da bu oranı etkileyebilir. LYM (lenfosit) normal değerleri yetişkinlerde 1000-4800 mcL (mikrolitre) arasında bulunurken, çocuklarda lenfosit oranı mikrolitre başına 3000-9500 arasında değişir. Vücuttaki beyaz kan hücrelerinin yaklaşık %20 ila %40'ını lenfositler oluşturur.
HABER MERKEZİ