Ramazanda nasıl beslenilmeli? İşte uzmanından ramazanda sağlıklı beslenme ipuçları

Diyetisyen Betül Arslanoğlu, Ramazan ayında uzun süreli açlığın getirdiği sağlık sorunlarından kaçınmak için dengeli beslenme tavsiyelerini paylaştı. İşte uzmanından ramazanda sağlıklı beslenme ipuçları...


  • Oluşturulma Tarihi : 12.03.2024 06:30
  • Güncelleme Tarihi : 12.03.2024 03:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Ramazanda nasıl beslenilmeli? İşte uzmanından ramazanda sağlıklı beslenme ipuçları haberinin görseli

Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Betül Arslanoğlu, iftar ve sahur öğünlerinde dengeli ve doğru beslenmenin önemini vurguladı. Aşırı ve fazla yemek tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Arslanoğlu, hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için pratik ipuçlarını paylaşan Arslanoğlu, iftar ve sahur öğünlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı bir şekilde açıkladı.

Ramazan ayına girilen bu günlerde oruç tutan kişilerin gün boyu açlık sonucu dengeli ve doğru beslenmelerine yönelik, Denizli Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Betül Arslanoğlu tavsiyelerde bulundu. Birden ve fazla yemek yemenin birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini vurgulayan Arslanoğlu, “Hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan ise uzak duralım. Bunlar hem kolesterol hem kan şekeri seviyemizin artmasına, yoğun kalori alımına ve ertesi günü daha susuz hissederek geçirmemize yol açar. Öğünlere çorba eklemek, kuru meyveler tüketmek, yoğurt gibi probiyotik besinler tüketmek, iftar ve sahur arasında bol su tüketmek ve iftardan 1-1,5 saat sonra yürüyüşe çıkmak kabızlık problemi yaşamamızı önleyecektir. Kilo başına 35 ml su tüketimini iftar ve sahur arasında tamamlamalıyız. Eğer yüksek tansiyon probleminiz yoksa iftar sonrasında bir şişe maden suyu ekleyebiliriz, böylece elektrolit dengesini de sağlamış oluruz. İftardan yaklaşık 1 saat sonra bir ara öğün yapabiliriz. Taze meyveler, çiğ kuruyemişler, yoğurt ya da süt içeren bir öğün planlayabiliriz” dedi.

Oruç tutmanın sağlığa birçok faydası olduğunu, bu faydaların maksimum alınabilmesi için iftar ile sahur arasında doğru beslenmenin öneminin büyük olduğunu söyleyen Diyetisyen Betül Arslanoğlu; “Oruçta 13-14 saatlik bir açlıkta vücudumuzu toksinlerden arındırmış, gastrointestinal sistemimizi dinlendirmiş oluruz. Ayrıca orucun kan şekeri kontrolü, yağ yakımı, zihin kontrolü ve odaklanmanın artması gibi birçok katkısı vardır. Ancak tabi ki bu faydaları maksimumda alabilmek için sahur ve iftarda nasıl beslendiğimiz oldukça önemlidir. İlk olarak söylemek istediğim konu, sahurun atlanmaması, lif ve proteinden zengin dengeli bir öğün yapılmasıdır. Tam tahıllı ekmekler, yumurta, peynir, çorbalar, yulaf, sebzelerle sağlıklı bir öğün oluşturabiliriz. Sahurda tuz tüketimini minimumda tutalım, yoğun tuz içeren şarküteri ürünleri tüketmeyelim. Ayran, süt gibi hem sıvı hem protein oranı yüksek içecekler tercih edelim. Böylece gün içerisinde açlık ve susuzluk belirtilerini daha az gözlemleriz” şeklinde konuştu.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script