Sağlıklı ve formda bir kış

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, soğuk havanın insan sağlığına olan olumsuz etkisini en aza indirmek için kış aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 22.12.2017 08:03
  • Güncelleme Tarihi : 22.12.2017 08:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sağlıklı ve formda bir kış

E. ÇAĞLA GENİŞ

Kış aylarında hastalıklardan korunmak ve formda bir kış geçirmek için beslenmenin önemi daha da artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, soğuk havaların vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını, vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini artırdığını kaydetti. Soğuk havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini en aza indirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Adanç, karbonhidrat içeriği yüksek yağlı gıdalardan kaçınılması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

A VE C VİTAMİNİ DESTEĞİ

Soğuk algınlığı ve gribe karşı antioksidan içeriği yüksek olan ıspanak, roka, tere, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzelerin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini dile getiren Adanç, “Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin. Unutmayın ki lifi içerisinde, vitamini ise kabuğuna yakın yerde en fazladır. Günlük 4-5 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir. Savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden destek almalıyız. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlıyor. Narenciye, havuç, kivi, nar, lahanagiller, yeşil yapraklı sebzeler A ve C vitamininden zengin besinlerdir. Kış akşamlarında tercih edebileceğiniz en masum ve faydalı içecek; bitki çayları. Tabi hangisini seçtiğiniz de önemli. C vitamini deposu kuşburnunu ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren ekinazyayı mutlaka tüketin. Ihlamur, rezene, anason ve kekik çayları da diğer alternatifler. Magnezyum, selenyum ve çinko da bağışıklık sistemimizde etkili minerallerdir. Magnezyum ve çinko buğdayın embriyo kısmında bol miktarda bulunur. Bu nedenle günlük menünüze tam taneli ekmekleri ve buğday ruşeymini ilave etmekte fayda var” dedi.

PROTEİNİ İHMAL ETMEYİN

Çinko açısından zengin olan balığın da sıkça tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Adanç, “Fındık, ceviz, kaju gibi yağlı tohumları tüketmek hem omega-3 kaynağı hem de antioksidan mineraller açısından beslenmemizde yer almalı. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz probiyotik ürünler; bağırsaktaki mikrobiyal dengeyi düzenleyen yararlı bakteriler içerir. Bu ürünlerin bağışıklık sistemini destekleyici etkileri var. Günde bir porsiyon süt, yoğurt, kefir gibi probiyotik ürünler tüketmek ya da tabletler kullanmak da bağışıklık sisteminin desteklenmesinde ve form tutmamızda yardımcı olur. Yemeğe lezzeti veren tuz değil baharatlardır. Bol baharat kullanmanız kanın temizlenmesi ve bağışıklığın kuvvetlenmesi için önemli. Proteini ihmal etmeyin! Proteinin yapı taşı olduğunu ve eksik protein alımında vücut dokularınızın yenilenmeyeceğini unutmayın. Mutlaka bir öğünde et grubu tüketmeye dikkat edin. Et grubunu tercih etmeyenler için; yumurta, peynir ve kurubaklagiller iyi bir alternatif olabilir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALAR

Kış aylarında hava ısısının düşmesine bağlı olarak metabolizmanın kendisini koruma altına alarak daha yavaş çalışmaya başladığına dikkat çeken Adanç, şu önerilerde bulundu: “Kışın yeme ihtiyacı artan kişi çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı duyar. Bu yüzden bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir. Artan karbonhidrat ihtiyacını glisemik indeksi düşük olan kepekli ve tam buğday unundan elde edilen ürünler ile karşılamak kilo kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olur. Ayrıca tatlı ihtiyacınız için ise; kuru meyveler ve sütlü tatlılar daha sağlıklı seçeneklerdir. Uzun kış gecelerinde atıştırmak hepimiz için keyifli. Fakat doğru seçimler yapmak gerek. Mesela hamur işleri veya paketli ürünler yerine kuru ve yaş meyveler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tercih edilmeli. İçecek tercihimiz ise; sıcak çikolata, kremalı kahveler değil, bitki çayları olmalı. Yoğun iş temposu öğün atlamanıza bahane olmasın. Miktarı az da olsa mutlaka 3 ana öğün tüketmeliyiz. En önemli noktalardan biriside fiziksel aktivite. Kışın azalan hareketimiz de kilo artışımızın en önemli sebeplerinden birisi. Hem D vitamini ihtiyacımızı karşılamak, hem de gün içerisinde enerji harcamak için güneşli günlerde yürüyüşe çıkmayı ihmal etmeyin.”

Haber Merkezi