Sayfa Yükleniyor...
Tütün kullanımının, her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını kaydeden Türk Toraks Derneği, “Yaptırımların ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu ‘İkinci El Duman, Pasif İçicilik’ başlıklı bir basın bildirisi yayımladı.
Tütün kullanımının, her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını kaydeden dernek, “Bu ölümlerin 1.3 milyonu da sigara içmeyenlerin içenlere ait sigara dumanına maruz kalması sonucu olmaktadır” dedi.
Yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Sigara dumanına maruz kalma ile ilgili ilk epidemiyolojik çalışmalar, 1960’larda yayınlanmaya başlanmış ve sigara içmeyenlerde sigara dumanının akciğer kanserine yol açtığı 1980’lerde kanıtlanmıştır. İlk defa 2006 yılında Amerikan Halk Sağlığı Raporu’nda ‘İkinci el duman’ terimi kullanılmış ve insan sağlığına ciddi zararları olduğu vurgulanmıştır. İkinci el duman (çevresel duman); sigara, puro veya pipo gibi duman çıkaran tütün ürünlerini kullanan kişilerin içlerine çektikten sonra tekrar geri üfledikleri ana duman ve içerken ağız kenarından sızan yan dumanın karışımından oluşur. Yan dumanda bazı toksik maddeler ana dumandan daha fazla miktarda bulunur ve hızla ortama yayılırlar. Bu nedenle son yıllarda üçüncü el duman terimi de kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü ortama yayılan toksik maddeler, halı, döşeme, koltuklar gibi yüzeylerde birikerek ortamdaki diğer kişiler tarafından solunarak, yüzeylere dokunma yoluyla deriden veya ağızdan vücuda girerek ciddi sağlık zararlarına yol açarlar. Araştırmalarda ortama yayılan bu küçük zararlı partiküllerin sigara içilen evlerde içilmeyen evlere göre 2-10 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir. Üstelik bu toksik maddeler, sigara içildikten aylar hatta yıllar sonra bile ortamda kalmaktadır. Ancak duvarların yeniden kaplanması veya boyanması, halıların, koltukların değişmesi veya profesyonel olarak temizlenmesi sonucunda ortadan kaldırılabilirler.”
Son olarak ise “Türkiye’de 03 Ocak 2008 tarihinde TBMM’de 5727 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ kabul edilmiştir. Bu kanuna göre tüm kapalı ortamlarda, toplu taşıma araçlarında, taksilerde, okul ve hastane bahçelerinde, çocuk parklarında sigara içmek yasaktır. Yürürlüğe girdiği ilk yıllarda denetimler daha sıkı yapılmış olmakla birlikte, son yıllarda kapalı alanlarda sigara içme yasağının gerekleri denetlenmemektedir. Ne yazık ki şu anda restoranlar başta olmak üzere pek çok kapalı ortamda sigara ve e-sigara içilmektedir. Türk Toraks Derneği olarak, bu konuda mevcut kanuna rağmen kapalı alanlarda sigara içilmesine izin veren ve bu fırsatı kullanıp kapalı alanlarda sigara içmekten imtina etmeyen içicilerin, sigara içmeyenlerin sağlık hakkını gasp ettiklerinin ve başta çocuklar olmak üzere toplum sağlığını bile isteye bozduklarının farkına varmalarını istiyor; kamu otoritelerinden etkin denetlemelerin ve kanunun uygulanmadığı durumlar için yaptırımların ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz” çağrısı yapıldı.
SULTAN GÜMÜŞ KAYA