Uzmanı anlattı: Bayramda sağlıklı beslenmenin ipuçları

Bayramlar, ailelerin bir araya geldiği, sevdiklerle uzun sohbetlerin edildiği, bolca yemek ve tatlı tüketilen özel zamanlardır. Ancak, bu keyifli zamanlarda sağlıklı beslenmek mümkün mü? Bu sorunun cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Uşarer'den öğrenebiliriz.


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2024 01:30
  • Güncelleme Tarihi : 09.04.2024 22:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanı anlattı: Bayramda sağlıklı beslenmenin ipuçları

Ramazan Bayramı'nın ardından 9 günlük bir tatil ve uzun süren açlık saatlerinden sonra, beslenme alışkanlıklarımızı tekrar düzene sokmak önemli bir hale geliyor. Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Uşarer, bayram döneminde sağlıklı beslenme düzenini korumanın ipuçlarını paylaşıyor. Uşarer, bayram süresince lezzetli sofralardan keyif alırken sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu vurguluyor ve rehavete kapılmadan, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden, hareket ederek ufak kaçamakların tolere edilebileceğini belirtiyor.

Bayramda sütlü tatlı tercih edilmeli

Diyetisyen Seda Uşarer, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamanın gerekliliğini vurgulayarak, sağlıklı beslenme için önerdiği öğünler hakkında şu bilgileri paylaştı: "Kahvaltıda yumurta, peynir, taze sebzeler, zeytin ve 1-2 dilim esmer ekmek gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Ancak, simit, poğaça, börek gibi hamur işlerinden kaçınmalısınız. Öğün aralarını 4-5 saat olarak planlayarak, metabolizmanızı düzenleyebilirsiniz. Erken kahvaltı yaptıysanız yaklaşık 4 saat sonra öğle yemeği olarak 1 tabak sebze yemeği ve 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde ise 1 porsiyon meyve veya ziyaret ettiğiniz yerde tercihen sütlü tatlılar olabilir. Akşam yemeği en geç saat 19:00 - 19:30 gibi planlanmalıdır. Bu öğünde kuru baklagil veya etli bir yemek tercih ederek yanında salata veya zeytinyağlı sebzelerle besleyici bir öğün oluşturabilirsiniz."

Bayramda su tüketimi önemli

Diyetisyen Seda Uşarer, bayram günlerinde de porsiyon kontrolünün önemini vurgulayarak, "Aksi halde hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemleriyle karşılaşabilirsiniz" uyarısında bulundu. Uşarer, gün boyunca yeterli miktarda su içmenin de önemine dikkat çekerek, "Ziyaretler sırasında tüketilen çay, kahve gibi içecekler vücuttan su kaybına neden olabilir, bu yüzden gün içinde 2-2,5 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Ancak, sıvı ihtiyacınızı asitli içecekler veya taze sıkılmış meyve sularıyla karşılamamalısınız" şeklinde konuştu.

Uşarer, günlük rutinlere 1 saatlik yürüyüş eklemenin metabolizmayı hızlandırabileceğini belirtti. "Size sunulan her ikramı kabul etmek ve bitirmek zorunda değilsiniz" diyerek insanların kibarca "hayır" diyebilmelerinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, tabağınızı yanınızdaki kişiyle paylaşmanın da bir seçenek olduğunu ekledi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal