Sayfa Yükleniyor...
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, sarı nokta hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Beslenmenin ve erken tedavinin hastalığın seyrini etkilediğini vurguladı. Omega 3 ve koyu yeşil yapraklı sebzeler önerdi. Ultraviyole ışıktan korunmanın ve sigara kullanımından kaçınmanın önemli olduğunu belirtti.
Göz Hastalıkları Uzmanı ve Vitreoretinal Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) hakkında yaptığı açıklamalarda, doğru beslenme ve erken tedavi yöntemlerinin hastalığın seyrini önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Özkırış, “Yapılan araştırmalara göre ıspanak, karalahana ve brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerle beslenen kişilerde sarı nokta hastalığı daha az görülmüştür” dedi.
Dünyada ortalama 30 milyon insanı etkileyen sarı nokta hastalığında erken tedavi yöntemleriyle yüz güldürücü sonuçlar alındığını ifade eden Prof. Dr. Özkırış, son yıllarda geliştirilen ilaç ve iğne tedavilerinin hastalığın ilerlemesini durdurabildiğini söyledi. “Erken tedavi yöntemleri ile hastalık oldukça etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor. Göz içi enjeksiyonlarla yeni damar gelişimi durdurulabiliyor ve hastanın şikayetleri büyük ölçüde azalıyor” dedi.
Beslenme alışkanlıklarının sarı nokta hastalığının gelişimi üzerinde önemli etkileri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkırış, şunları kaydetti: “Yetersiz çinko içeren gıdalarla beslenen kişiler, sarı nokta hastalığına daha yatkındır. Et, balık, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, nohut ve yulaf gibi besinlerle vücudun çinko ihtiyacı karşılanabilir. Özellikle somon, sardalye ve ton balığı gibi Omega 3 yağ asitlerinden zengin balıklar, hastalığın oluşma riskini düşürür ve mevcut hastalığın ilerleyişini yavaşlatır. Ispanak, karalahana ve brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerle beslenmek de hastalığın görülme sıklığını azaltmaktadır.”
RİSK FAKTÖRLERİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Sarı nokta hastalığının gelişimindeki en önemli risk faktörlerinin ileri yaş ve genetik yatkınlık olduğunu belirten Prof. Dr. Özkırış, “Hastalığın ailede benzer bulguları olan bireylerde gelişme şansı daha yüksektir. Ultraviyole ışığa maruz kalma ve sigara kullanımı da diğer risk faktörleri arasındadır. Erken yaşlardan itibaren yüzde 100 ultraviyole filtreli güneş gözlükleri kullanmak, hastalıktan korunmak için önemlidir” dedi.
KURU VE YAŞ TİP MAKULA DEJENERASYONU
Kuru tip makula dejenerasyonunun, yaşlanmaya bağlı olarak yavaş ilerleyen ve daha az görme kaybı riski taşıyan bir sarı nokta hastalığı çeşidi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özkırış, bu tipin henüz kesin bir tedavisinin olmadığını, ancak vitamin takviyeleri ile ilerlemenin azaltılabileceğini söyledi. Kuru tipin, zamanla yaş tip makula dejenerasyonuna dönüşme riski taşıdığı için bu hastaların mutlaka takip altında tutulması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Abdullah Özkırış, sarı nokta hastalığına karşı koyu yeşil yapraklı sebzeler ve Omega 3 yağ asitleri açısından zengin balıklarla beslenmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca, erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin hastalığın seyrini olumlu yönde etkilediğini belirtti. Ultraviyole ışığa maruz kalmaktan korunmak ve sigara kullanımından kaçınmak da hastalığın gelişimini engellemek için alınabilecek diğer önlemler arasında yer alıyor.
Arun Acumsal