Sayfa Yükleniyor...
Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Mustafa Bilici, Hemofili hastalığına ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu. 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Bilici, Hemofili'nin genetik geçişli, hayat boyu süren ve kronik bir kanama hastalığı olduğunu vurguladı
Hemofilinin belirtilerinden ve tanısından bahseden Dr. Bilici, hastalığın kan testleri ve hastanın öyküsü ile tanı konularak hızlıca tedaviye başlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, hastalığın tanı sürecinde yaşanan gecikmelerin ciddi kanamalara yol açabileceğine dikkat çekti.
Hemofilinin neden olduğu kanama olaylarını ve hastalığın sınıflandırılmasını açıklayan Uzm. Dr. Bilici, faktör 8 eksikliğinde Hemofili A, faktör 9 eksikliğinde Hemofili B hastalığının görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, hastalığın kalıtım modeli nedeniyle annelerin ve kız çocuklarının taşıyıcı olduğunu, ancak erkek çocuklarının hasta olabileceğini belirtti.
Hemofili tedavisine değinen Dr. Bilici, tedavinin amaçlarının kanama gelişmesini önlemek, kanama durumunda en kısa sürede tedavi uygulamak ve eklem hasarlarını önlemek olduğunu dile getirdi. Tedavinin önemine vurgu yaparak, hastaların eğitimine büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Hemofilinin tedavisinde kullanılan ilaçların maliyetine de değinen Uzm. Dr. Bilici, kanamaların kontrol altında tutulmasının hem hastaların sağlığı hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirtti. Mevcut tedavilerin en iyi şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.
Arun Acumsal