Sayfa Yükleniyor...
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, beslenme ve diyet uzmanlarından önemli uyarılar geldi. İzmir Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, kurban etlerinin ilk 24 saat içerisinde tüketilmesinin tehlikeli olduğunu belirtti ve bayramda beslenme konusunda vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu
Yeşilyaprak, kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sık yapılan bir hata olduğunu vurguladı. “Kurban etinin ilk 24 saat boyunca buzdolabında dinlenmesi ve tüketilmemesi gerekiyor. Kesildikten hemen sonra tüketildiğinde ‘rigor mortis’ yani ‘ölüm katılığı’ dediğimiz durum oluşuyor. Bu durumu engellemek için eti buzdolabının alt kısmında 24 saat dinlendirmeliyiz. Ardından etleri küçük parçalar halinde, tek porsiyon olarak derin dondurucuya koymalıyız. Çözdürüp tekrar dondurmak ise kesinlikle yapılmamalı, çünkü bu bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.
Bayram sofralarının zengin olmasının beslenme konusunda dikkat gerektirdiğini ifade eden Yeşilyaprak, “Yoğun kolesterol içeren bir kahvaltıyla güne başlamak büyük bir problem olur. Kalp damarlarında büyük hasara yol açabilir. Bu sebeple güne hafif bir kahvaltı ile başlamayı öneriyorum. Etler için ise ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih edebiliriz. Mangal yaparken etle kömür arasında en az 15 santimetre mesafe olmalı, et kömürleşmemeli çünkü kömürleşmiş et kanserojen maddeler içerir” şeklinde konuştu.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen yiyeceklerin yoğun tüketiminin zararlı olduğunu belirten Yeşilyaprak, “Misafirliklerde ikram edilen yiyecek ve tatlıları her seferinde kabul etmek zararlı. Mümkün olduğunca bu ikramlara ‘hayır’ demeliyiz. Tatlı tüketimini bir porsiyonla sınırlamalıyız. Et tüketimi, doymuş yağ alımı yüksek olursa ve fruktoz alımı da buna eklenirse ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Ağır bir öğünün ardından mutlaka 1 saat yürüyüş yapmayı öneriyorum. Havalar sıcak olduğu için en az 2,5 litre su içmeyi de unutmamalıyız” dedi.
Arun Acumsal